Farklı ülkelerde okul öncesi öğrencilerine yönelik çevre eğitimi
Environmental education for preschool students in different countries
  1. Tez No: 186406
  2. Yazar: İDİL AKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HANDAN ASUDE BAŞAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Eğitimi, Okul Öncesi Eğitim, Okul Öncesi EğitimProgramı, Kindergarten, Preschool Education Curriculum
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışma ile, Türk Millû Eğitim sistemi içinde halen uygulanmakta olan okulöncesi eğitim programı kapsamında yer alan çevre eğitimine yönelik etkinliklerleKanada, Amerika, sviçre, Almanya ve Japonya eğitim sistemleri içinde uygulanmaktaolan okul öncesi eğitim programları kapsamında yer alan çevre eğitimine yöneliketkinlikler karşılaştırılmaya çalışılmıştır.Bu tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çevre olgusununtanımlanması yapıldıktan sonra çevre kapsamı incelenmiş, çevre sorunlarına ve busorunlar karşısında uluslar arası boyutta yapılan çalışmalara, konferanslara ve alınankararlara yer verilmiştir. Ayrıca, çevre eğitimi ve okul öncesi eğitim olgularının temelözellikleri ve gelişimlerine değinilerek çevre ve okul öncesi eğitim arasında ilişkikurulmaya çalışılmıştır. kinci bölümde yöntem açıklanmış ve Türkiye, Kanada, Amerika,sviçre, Almanya ve Japonya' nın okul öncesi eğitim programları kapsamında yer alançevre eğitimine yönelik hedef ve etkinliklere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise;her birülkenin programı tek tek Türkiye' nin okul öncesi eğitim programı ile karşılaştırmayaçalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise Türkiye' nin okul öncesi eğitim programına yönelikgenel bir değerlendirme yapılmış ve öneriler sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study named as ?Environmental Education for Preschool Students inDifferent Countries? is prepared by dil AKÇAY with the direction of Doç. Dr. HandanAsûde BAŞAL as a master thesis.With this study, the environmental education activities existing in the PreschoolEducation Program that is still being appllied in Turkish National Education System aretried to be compared with the environmental education activities existing in thePreschool Education Program that is still being appllied in Canada, United States ofAmerica, Switzerland, Germany and Japan.This study is composed of three chapters. In the first chapter the definition ofenvironment is made and after the composition of environment is being studied, theenvironmental problems and the internatinal studies, conferences and the decisionstaken against these environmental problems are defined. Besides; the improvementand the basic principles of preschool and environmental education are defined andtried to relate preschool education and environmental education. In the second chapter,the method is explained and the activities and aims of environmental educationexisting in the preschool programmes of Turkey, Canada, United States of America,Switzerland, Germany and Japan are defined. In the third chapter, each individualpreschool program of Canada, United States of America, Switzerland, Germany andJapan is tried to be compared with the preschool program of Turkey. In the conclusionchapter a general evaluation about Turkish preschool program is made and is tried topresent some suggestions.Environmental, Environmental Education, Preschool Education,