Kadının aile birliğini sona erdirme yolları
Ways of a womens ending her family unity
- Tez No: 561335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI MURAT KUMBASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: boşama, boşanma, talak, muhalea, tefviz-i talak, tefrik, fesih, Divorce, Muhalea, Delegation of divorce, Differentiating, Abolitionary
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
İslam Hukuku Doktrininde zaten mevcut olan kadının aile birliğini sona erdirme yollarını, Klasik İslam Hukuku Kaynaklarıyla Günümüz İslam Hukuku Alimleri'nin konuyla ilgili çalışmalarını da dikkate alarak bir bütün halinde ortaya koymaya çalıştık. Nitekim aile birliğinin sona erdirilmesi hususundaki mevcut meselelerin birçoğunun zikredildiği böyle bir çalışma, ilerde yapılasını temenni ettiğimiz teferruatlı araştırmalar için Fukaha'nın birçoğunun görüşünün zikredilmeye çalışılması itibariyle temel teşkil etme niyetiyle hazırlanmıştır. Bu çalışmada İslam Hukuku Temel Kaynaklarında zaten mevcut olan kadının aile birliğini sona erdirme yollarının çeşitliliğine vurgu yapılmıştır. Ayrıca çalışmamızda İslam Hukuku Doktrininde bu hususun ne kadar detaylı ve çok yönlü ele alındığını ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamızda boşanma çeşitleri, boşanma prosedürü ve neticeleriyle ilgili görüşlerin yer aldığı klasik fıkıh kaynakları, bunların delillerinin zikredildiği tefsir ve hadis kaynakları, bunların şerhleri, ayrıca günümüz fıkıh eserleri dokümantasyon tekniği kullanılarak karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda, günümüz hukuk sistemlerinin mevcudiyeti dikkate alınarak aile birliğinin sona erdirilmesi sırasında karşımıza çıkan güncel problemler için sunulabilecek mevcut çözüm önerileri incelenerek, tercihe şayan görüşleri günümüz toplumunu dikkate alarak belirlemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
We have been tried to of finishing women's unity of family that has been in islamic law doctrine, also, considering Today's Islamic law scholar's works about the topic with classical Islamic law sources as a whole. In fact, such a work that is talked about the most of the existing matters about the most of the existing matters about the finishing of Unity of family has been prepared for the aim of being basic as of view of most of the seribes are tried to talk about for detailed searches that we wish to done in the future. In this work to the variety of the roads of finishing Unity of family that has been in Islamic Law Basic Sources has been emphasised. In addition, we tried to reveal that this theme is hold very determined and multi-pronged in Islamic Law Doctrine. Classical Islamic Jurisprudence sources that has been opinions about variety of divorce, divorce procedure and results of divorce, interpretation and hadith that are talked, and also, today's Islamic Jurisprudence works are hold by using technical of documentation comparatively. As a result, we has searched existing solution suggestion that can be presented for the present problems that confrant to us duty the finishing the unity of family considering the existence of today's law system. We have tried to determine the favorite views considering today's society.