Üniversite öğrencilerinin sosyal zeka düzeylerinin depresyon ve bazı değişkenlerle ilişkisinin incelenmesi
The ınvestigation of relationship between social intelligence, Depression and Some Variables at universtiy students
  1. Tez No: 186639
  2. Yazar: TAYFUN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN ABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Zeka, Depreyon, Sosyal Farkındalık, Sosyal Beceriler, SosyalBilgi Süreci, Social Intelligence, Depression, Social Awareness, Social Skills, SocialProcessing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Zeka Düzeylerinin Depresyon ve BazıDeğişkenlerle İlişkisinin İncelenmesiTezin Yazarı: Tayfun DOĞAN Danışman: Prof. Dr. Ramazan ABACIKabul Tarihi: 15.052006 Sayfa Sayısı: VII(ön kısım)+80 tez+5(ekler)Anabilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik HizmetlerBu çalışmada üniversite öğrencilerinin sosyal zeka düzeyleri ile depresyon düzeyleri,çevre tarafından sevilme, aile tutumu, iyimserlik-kötümserlik ve yalnızlık arasındaki ilişkiincelenmiştir. Temel araştırma beklentisi yüksek sosyal zekanın düşük depresyondüzeyiyle ilişkili olacağı yönündedir. Ayrıca sosyal zekanın alt boyutlarından olan sosyalbilgi süreci, sosyal beceriler ve sosyal farkındalık arasında negatif bir korelasyon olacağıyönündedir. Buna ek olarak sosyal zeka ile çevre tarafından sevilme, aile tutumu,iyimserlik-kötümserlik arasında pozitif korelasyon ve yalnızlık arasında negatifkorelasyon olacağı düşünülmüştür.Araştırma için iki ölçme aracı kullanılmıştır: Tromso Sosyal Zeka Ölçeği (TSZÖ; Silvera,et al., 2001ve Beck Depresyon Envanteri (BDI; Beck, et al., 1961). Sakarya ÜniversitesiEğitim Fakültesinde öğrenimlerine devam eden 520 (287 kız ve 233 erkek) öğrenciçalışmaya katılmıştır. Verilerin analizi tek yönlü varyans analizi ve t testiyle yapılmıştır.Tesadüfi yöntemle seçilen öğrenciler sosyal zeka puanlarına gore düşük, orta ve yüksekolmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Araştırma sonuçları göstermiştir ki sosyal zeka ve altölçeklerinden sosyal beceriler ve sosyal farkındalık arasında istatistiksel açıdan anlamlıilişkiler bulunurken sosyal bilgi süreci alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunamıştır.Bu çalışma sosyal zeka, sosyal beceriler ve sosyal farkındalıkla depresyon arasında negatifbir korelasyon olduğunu göstermiştir. Ayrıca sosyal zeka ile çevre tarafından sevilme,ebeveyn tutumu ve iyimserlik arasında pozitif korelasyon yalnızlık arasında ise negatifkorelasyon bulunmuştur. Son olarak araştırmanın sınırlılıkları ve yapılacak diğeraraştırmalar için öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institue of Social Sciences Abstract of Master?s ThesisTitle of the Thesis: The Investigation of Relationship between Social Intelligence,Depression and Some Variables at Universtiy StudentsTayfun DOĞAN Supervisor:: Prof. Dr. Ramazan ABACIAuthor::15.05.2006 Nu. Of Pages: VII(pre text)+80(main body)+5 (appendices)Date:Department:Education of Sciences Subfield: Psychological Couneselling and GuidanceThis study investigated the relationships between university students? social intelligence andtheir levels of depression, likeability, parents attitude, optimism-pessimism, loneliness. Thebasic research assumption was that high social intelligence would be in an interaction withlow depression. It was expected that there would be negative correlation between subscalesof Social Intelligence Scale: social skills, social information processing and socialawareness. Also it was expected that there would be positive correlation between likeability,democratic parents attitude, optimism and negative correlation loneliness.Two measures were used for this study. Tromso Social Intelligence Scale (TSIS; Silvera, etal., 2001) and Beck Depression Inventory (BDI; Beck, et al., 1961). 520 university students(287 female and 233 male) from Sakarya University/Turkey took the social intelligencescale and depression inventory. One way ANOVA and correlation were used to statisticallyevaluate the data. According to the procedure randomly chosen university students weredivided into three social intelligence groups as high, medium and low by using the scores ofTromso Social Intelligence Scale. The research findings showed some significant relationsbetween social intelligence and level of depression. Also some significant correlations werefound between Social Skills and Social Awareness but no statistically significant interactionswere observed among the Social Information Processing and level of depression.This study revealed a negative relationship between social intelligence and depression.Social Skills and Social Awareness were found to be negatively correlated with depression.However, statistically no significant relations were found between Social InformationProcessing and level of depression. Also positive relationships were found between socialintelligence and democratic parents attitude, likeability, optimism. And negative correlationwas found between social intelligence and loneliness. Finally, the limitations of the presentstudy and the implications for future researches are discussed.