Feminist Hukuk teorisinde metodoloji
The methodology of Feminist legal theory
- Tez No: 186974
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLRİZ UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Feminism, Social Sciences, Women, Classic Law Theory, FeministLegal Theory
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Soysal bilimler içerisinde önemli bir yeri olan hukuk, günümüz toplumları için adetavazgeçilmez niteliktedir. Toplumsal barışın sağlanmasında hala en etkili araç konumundadır.Feminizm de, bir kadın hareketi olmanın ötesinde herkes için eşitlik ve özgürlük talep edenbir harekettir.Feminizm, kendi oluşumunu tamamlarken bir yandan da kendine has bir hukuk teorisigeliştirmiş ve feminist hukuk teorisi, klasik hukuk teorilerine birçok haklı eleştirileryöneltmiştir. Sosyal bilimlerin birçok alanına kendi teorisiyle giriş yapan feminizm sosyalbilimlerdeki araştırma ve veri toplama tekniklerini kullanırken kendi metodolojisinioluşturmuş ve bilim olmak için gereken en önemli adımı atmıştır.Feminist hukuk teorisinin var olup olmadığı tartışmaları sürerken feminist hukukteorisinin tamamen kendine has bir metodoloji kullanarak hukuk alanında kadınlar için birçığır açabileceği düşüncesi belirginlik kazanmıştır.Salt klasik hukuk teorisinin uygulanmasından kaynaklanan açmazlar feminist hukukteorisinin geliştirdiği ya da diğer sosyal bilimlerden uyarladığı metodolojilerin uygulanmasıile aşılabilecek niteliktedir. Ayrıca söz konusu metodların uygulanması ile çok daha adil birhukuk sistemi gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Law, which plays a significant role in social sciences, is inevitable part of modernsocieties and it is also the most effective tool to provide social contract. Feminism is notonly woman movement but it is also movement asks for equality and freedom for everyindividual in a society.While feminism has been completing its own constitution, it has developed aspecific law theory which can be defined according to feminist doctrine and feministlegal theory has directed rightful criticisms to classic law theory in many ways. Inaddition, feminism which has introduced its own theory to many branches of socialsciences has not only used the same research and data collection methods in socialsciences but also feminism has created its own methodology for these purposes.Therefore feminism has completed the necessary formations to turn into from a doctrineto a branch of ?social science?.When debates about existence of feminist legal theory have continued, the ideaabout that feminist legal theory has marked a new approach in law for women by usingits specific methodology has gradually gained great importance in current intellectualstudies.The conflicts which are appeared when classic law theory has been applied can beeliminated when methodologies which have been developed by feminist legal theory orhave been adapted from other social sciences are applied. Thus it is possible to constructmore fair and egalitarian legal system if these methodologies can be applied on currentlaw system.