Firmalarda fiyatlama kararları ve endüstriyel mutfak ekipmanları sektörü uygulaması
Decisions of pricing at firms and industrial kitchen equipments sector application
- Tez No: 187140
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, İşletme, Statistics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fiyat, Fiyatlandırma, Fiyatlandırma Yöntemi, Price, Pricing, Pricing Method
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim DalıTez Başlığı : Firmalarda Fiyatlama Kararları ve Endüstriyel MutfakEkipmanları Sektör UygulamasıTez Yazarı : Oğuz AcarTez Danışmanı : Yrd.Doç.Dr. Ramazan AksoyTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2006Sayfa Adedi : 131ÖZETGlobal dünyada, pazardaki firmaların sayısının her geçen gün artması vesonrasında ortaya çıkan acımasız rekabet, üretimden çok pazarlamayı ön planaçıkartmıştır. Bu rekabet ortamında güçlü kalmak isteyen firmalar modern pazarlamaanlayışını benimsemek zorundadır.Pazarlamanın dört temel öğesinden biri olan fiyat, uzun bir süre tek rekabetaracı olmuş ve işletmelerin temel konularından birini oluşturmuştur. Günümüzde fiyatdışında diğer faktörlerin de giderek öneminin artmasına rağmen, fiyat hâlâ firmalar vemüşteriler açısından önemini korumaktadır. Fiyatın bu özelliğinden dolayı firmalar,fiyatlandırma kararlarını, belirlenen amaçlar ve fiyatlandırmayı etkileyen tümfaktörler doğrultusunda ele almak zorundadır. Fiyatlandırma kararları içinde yer alanyöntem ve stratejiler, rasyonel bir biçimde uygulanarak pazarlama kararlarınınetkinliği sağlanmalıdır.Hazırlanan bu çalışmada fiyatlandırma kararları geniş olarak ele alındıktansonra sektör uygulamasıyla, firmaların sağlıklı fiyat ve fiyatlandırma politikalarınınbelirlenmesinde istatistiksel yöntemleri kullanmalarının gerekliliği üzerindedurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Institution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department of ManagementTitle : Decisions of Pricing at Firms and Industrial KitchenEquipments Sector ApplicationAuthor : Oğuz AcarAdviser : Asst.Prof.Dr. Ramazan AksoyType of Thesis : MSc. Thesis, 2006Page Number : 131ABSTRACTThe growing increase of the existing companies in the market and as theconsequence, the hard competition arised in the global world has pushed forward tofirst plan the marketing more than the production. In this competitive environment,the companies desiring to stay strong have to accept the modern marketingconception.The price being one of the four basic elements of the marketing, has beenthe unique competition tool for a long time and has formed one of the basic mattersof the enterprises. In our days, inspite of the increase related to the other factors otherthan the price, the price is still conserving its importance in view of the companiesand customers. Due to this quality of the price, the companies have to handle thepricing decisions within the direction of the determinated objectives and other factorsinfluencing the pricing. The methods and strategies taking place within the pricingdecision being applied rationnaly, the effectiveness of the marketing decisions shouldbe ensured.In this study, it was dwelt upon the necessity of using the statisticalmethods to determine suitable price and pricing policies of the firms by sectorapplication after taking in hand pricing decisions.