İlköğretim 8. sınıf bilgisayar dersi amaçlarının gerçekleşme düzeyi
Realization of the objectives of computer course in elementary education (grade 8)
- Tez No: 187200
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ YAVAŞ KINCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Dersi.ii, Computer, Primary School, Computer Instruction, ComputerCourse.iii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı, İlköğretim 8. Sınıf Bilgisayar dersleri amaçlarınıngerçekleşme düzeyini tespit etmektir. Günümüzde okulöncesinde bilgisayarıntartışıldığı bu günlerde İlköğretimdeki durum nedir? Araştırma, ilköğretimdebilgisayar dersinin durumunu ortaya çıkarmayı esas almıştır. Bilgisayar derslerigerçektende amacına ulaşmakta mıdır? Bu amaçların gerçekleştirilme düzeyi nedir?Amaçlara ulaşma düzeyine etki eden faktörler nelerdir? Bu araştırma, mevcutdurumu göstermek ve yapılması gerekenlere dikkat çekmek bakımından önemlidir.Araştırmada, tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın veri toplama aracıiki ayrı bölümden oluşmaktadır. Bunlardan ilki kişisel bilgiler formudur. Bu formabağlı olarak öğrencilere kırk soruluk bir başarı testi uygulanmıştır. Araştırmada, tezinamaçlarına ulaşmak için Çanakkale İlinde bulunan okullardan toplam 17 okulbelirlenmiştir. Toplanan verilerin istatistiksel çözümlenmesi, SPSS programındanyararlanılarak yapılmış, gruplar arasındaki anlamlılık testlerinde p=.05 düzeyi esasalınmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma ve t-testi,tek yönlü varyans analizi (One-Way Anova) kullanılmıştır.Araştırmanın bulguları, daha önceden belirlenmiş alt problemlere bağlıolarak tespit edilip yorumlanmıştır. Bu bulgular ışığında öğrencilerin genel olarakamaçlara ulaştıkları görülmektedir. Ancak bireysel olarak bakıldığında notlararasındaki fark dikkat çekicidir. Bu farkın oluşmasında yerleşim yerleri ve okullararasındaki farklılığın, sınıf mevcudunun, öğrencinin aile yapısının ve öğrencilerinkişisel farklılıklarının etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu farklılıklar üçüncü bölümdedetaylı şekilde ele alınmıştır.Sonuç olarak, amaçlara ulaşma düzeyine etki eden faktörler, araştırmakapsamında tartışılmış ve konuyla ilgili olarak bazı öneriler sunulmuştur.Bilgisayar, İlköğretim, Bilgisayar Öğretimi,
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine to what extend the goals of PrimaryEducation 8 th grade computer courses were realized. What is the status at PrimaryEducation currenty while computer use at preschool level is being discussed? Thestudy is essentially based on defining the status of computer courses at PrimaryEducation. Are computer courses really effective? To what extend these goals arerealized? What are the factors that affect the realization level for these goals? Thisstudy is important since it reflects the current status in classrooms and drawsattention to the steps need to be taken.Survey model was used in the research. The data collecting instrument isconsisted of two separate sections. The first section, which is namely the personalbackground form. The second section, an achievement test of 40 questions was givento students. The study covers 17 schools in Çanakkale. The data analyzed throughSPSS and the significance level was p=.05. To analyze the data; frequency,percentage, mean, standart deviation and t-test, one way Anova have been used.Results of the research have been determined and evaluated based on sub-problems that have been defined earlier. The results indicate that the goals wererealized in general. However, when examined individually, there are significantdifferences in the student grades. It is noted that residence, schools, class size, familystructures of the students and individual differences were found to be influencing.These results were examined in detail in Chapter 3.In conclusion, the factors that affect the level of realization of the goalswere discussed and suggestions were made.