İlköğretim sosyal bilgiler 7. sınıf Karadeniz bölgesi konusunun görsel araç-gereçlerle öğretiminin öğrencilerin akademik başarısına etkisinin değerlendirilmesi (Tokat örneği)
The evaluation of the effect of teaching the subjecti Blacksea region, with visual tools and eguipments in the 7th class social science lesson in primary school, on student's academic success (Tokat example)
  1. Tez No: 187253
  2. Yazar: ÖMER FARUK SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretimi, Sosyal Bilgiler Öğretimi, ÖğretimYöntemleri, Görsel araç-gereçler, Karadeniz Bölgesi, The Instruction of Geography, Social Science Teaching, TheMethods of İnstruction, Visual Means, The BlackSea Region
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZETBu çalışmada; görsel araç-gereç kullanımı ile geleneksel öğretim yöntemikarşılaştırılarak, İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin ?Karadeniz Bölgesi? konusunuanlamalarına ve Sosyal Bilgiler dersindeki başarılarına etkisi incelenmiştir.Araştırmanın deneysel çalışması, 2005-2006 eğitim ve öğretim yılı ilkdöneminde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın örneklemini, Tokat MerkezYeşilırmak İlköğretim Okulu'nda aynı öğretmenin iki ayrı sınıfındaki 50ilköğretim 7.sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada ?Karadeniz Bölgesi?konusu kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemiyle, deney grubunda isegörsel araç-gereçler kullanılarak işlenmiştir. Bu araştırmada, ön test-son testkontrol gruplu desen uygulanmıştır. Araştırmanın verisi , ?Karadeniz Bölgesi?başarı testi , ön test ve son test olarak uygulanmış ve toplanmıştır.Veri analizi yapılırken SPSS 10,0 paket programı kullanılmış, P=0,005anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Veri analizinde ?İlişkili örneklemler t-testi? ve ?ilişkisiz örneklemler t-testi? kullanılmıştır. İstatistikli olarakdeğerlendirilen sonuçlar şunlardır.-Görsel araç-gereç kullanılarak öğrenim gören deney grubu öğrencileri?Karadeniz Bölgesi? konusunu öğrenmede geleneksel öğretim yöntemiyle öğrenimgören kontrol grubu öğrencilerinden daha başarılı olmuşlardır.-Elde edilen bulgular doğrultusunda; Sosyal Bilgiler dersinde görsel araç-gereç kullanmanın başarıyı artırması bakımından geleneksel öğretim yönteminegöre daha etkili bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, it is investigated that the impacts of the method or instructionsupported with the usage of visual means with traditional method of instructionon the understanding of the students who are in the second class of the high schoolabout the subject of ?Blacksea Region? and their success in regional SocialScience studies.The fieldwork at this study was made in the first term at 2005-2006academic year. The sample of this study was constituted by the students who are attwo different classes in which the same Social Science teacher studies on thissubject in Yeşilırmak Primary School in Tokat. And the class is composed of 50students.In the fieldwork, while the subject of the Black Sea Region is appilied tocontrol group by the way of traditional method of instruction, the same subject isapplied to experiment group by the way of method of visual tools and media. Inthis fieldwork, the pattern of pre-test and post-test has been applied to the controlgroup. Then the data of the research ,the success test of ?the Black Sea Region?hasbeen applied as pre-test and post-test and collected.In addition to these, while doing the analysis of data, the SPSS 10,0programme has been used and P=0,005 has been considered as the level ofmeaningfulness.In the analysis of data, t-tests of relevant samples and t-tests ofirrelevant samples have been used.The results evaluated by statics are these:In the subject of? the Black Sea Region ?,the student of experimental groupwho are taught by the usage of visual means are more successful than the studentswho are taught by the usage of traditional teaching methods.-According to the obtained findings, it can be said that the use of visualmeans in the lesson of Social Science is a more effective method than thetraditional teaching methods in terms of increasing the success.