Türk Emniyet Teşkilatı (1945-1955)
The Turkish administration of Turkish Police force (1945-1955)
- Tez No: 187357
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KAYA TUNCER ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Polis, emniyet, asayiş, tarih, mevzuat, Police, security, pubilc order, history, law
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZETBu çalışmanın amacı 1945-1955 yılları arasında Türkiye'de meydana gelen siyasigelişmelerin Türk Emniyet Teşkilatı'nda oluşturduğu değişimleri incelemektir. Budönemde Türkiye'de ilk kez çok partili seçimler gerçekleştirilmiş (1946) ve ilk kez iktidarseçimle el değiştirmiştir. Bu değişiklik kurum olarak Türk Emniyet Teşkilatı'nı daetkilemiştir.Çalışmada Cumhuriyet Arşivi ve Emniyet Genel Müdürlüğü Arşivi temel bilgikaynağımızı sağlamıştır. Tezim, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte polis vekarakol terimleri üzerinde durulmuştur. Birinci bölüm, 1945'e kadar Türkiye'deki emniyetteşkilatının gelişimini incelemektedir. İkinci bölüm, 1945-1950 arası dönemde teşkilatıngerek kurumsal gerekse mevzuat itibarıyla geçirdiği değişim üzerinde yoğunlaşmaktadır.Son bölümde ise 1955'e kadar olan dönemde yeni iktidarın getirdiği değişiklikler ve polisietkileyen kanunlar üzerinde durmaktadır. Bu yeniliklerden birisi 1953 tarihli KarayollarıTrafik Kanunu ve bu kanun çerçevesinde ilk kez oluşturulan Trafik Polisi birimidir.Bu çalışma bir kurum tarihi çalışmasıdır. Kurumlar tarihin birer parçaları olduğunagöre onların tarihi, geçmişi daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThis study which is entitled The Turkısh Administration of Turkısh Police Force(1945-1955 ), aims to make an investigation in what ways the Turkish Administration ofPolice Force was influenced by political changes in Turkey in the period of 1945-1955 inwhich Turkey had seen the first multi-party elections and a change of goverment throughelection. The thesis constitutes an introduction and three chapters. Introduction gives abrief information about police and police station terms. The first chapter outlines thedevelopment of police administration in Turkey until 1945. The second chapter examineschanges taken place at the administration, as well as new laws affecting it between 1945-1950. The last chapter focuses on the new developments until 1955 such as 1953Highways and Trafic Law resulting in formation of first trafic force unit.This study may be considered as a history of an institution. Since institutions arepart of history, their history will help us to understand better the past.