Avrupa Birliği eğitim programı Comenius 1 ve eğitim kurumları proje koordinatörlerinin program hakkında görüşleri
European Union education program Comenius and opinions of participant schools about the program
  1. Tez No: 187479
  2. Yazar: ERSİN HASPOLATLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RÜÇHAN ÖZKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Sokrates, Comenius, Ulusal Ajans
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada 2004 yılında Comenius projesine başvuran okullar elealınmış ve bu okullarda proje koordinatörü olarak görev yapan kişilerin programhakkındaki görüşleri sorulmuş, 2004 ve 2005 yılında başvurusu kabul edilenprojelerin sayısal değerleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca AB Eğitim ProgramıComenius hakkında literatür araştırması yapılmış ve daha önce yapılmışdeğerlendirme çalışmaları incelenmiştir.Proje koordinatörlerinden görüş almak amacıyla hazırlanan anket e mailveya faks kullanılarak, 2004 yılında projesi kabul edilen bütün okullaraulaştırılmış ancak 46 tanesinin araştırmaya katılımı sağlanmıştır.Yapılan araştırma sonucu Türkiye'de Avrupa Birliği eğitim programlarınayapılan başvuru sayısında sürekli bir artış gözlenmiştir. Fakat proje başvurusukabul edilen okul ortaklığı projelerine bölgeler ve iller arası farklılıklar tespitedilmiştir. Projelerin büyük kısmı gelir seviyesi yüksek iller tarafındangerçekleştirilmektedir. Ayrıca projeler türlerine ve okul çeşitlerine göreincelenmiş, elde edilen oranların genel olarak Avrupa Birliği ortalamalarınabenzer olduğu tespit edilmiştir.Anket sonuçlarına göre, proje koordinatörlerinin genel olarak projelerdenmemnun oldukları gözlenmiştir. Koordinatörler yerel kurumlardan daha fazladestek beklemektedir. Proje koordinatörlerine göre öğrencilerin yabancıkültürlere ve yabancı dile olan ilgileri artmış, öğretmenler ise mesleki alandakendilerini geliştirmişlerdir. Koordinatörler ise kendilerini özellikle projehazırlama ve uygulama alanlarında geliştirdiklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aims of this study are to investigate the schools within EuropeanUnion Education Program Comenius, opinions of coordinators at these schoolsabout the program, and to compare numerical values of projects which wereaccepted in 2004 and 2005 in Turkey. Literature review about the program wasincluded and previously conducted studies were examined.It was found that number of application for EU projects in Turkey isincreasing every year. However, there are significant differences among regionsand provinces of Turkey. Most of the projects were prepared by the schools ineconomically advantaged provinces. Examination of the projects indicated thatthey were appropriate for the European Union standards.Data collection for this study was conducted through a questionnairewhich was designed for the coordinators of 2004 projects. Forty six coordinatorscompleted the questionnaire.Generally, project coordinators are satisfied with the program and theybelieve the benefits of projects. More support from local organizations isexpected. Coordinators stated that, after Comenius projects interest of studentsin foreign cultures increased and teachers improved their professional skills inthis area. Coordinators believed that their skills in project design andmanagement were also improved as a result of the project. All coordinators arewilling to take part in new Comenius projects.Educational implications of the study and further suggestions werereported.Keywords : EU, Socrates, Comenius, National AgencySu