Fen bilgisi öğretmen adaylarının bazı biyoloji konularındaki alan bilgilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of prospective elementary science teachers' subject matter knowledge on some biology subjects
- Tez No: 187619
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konu Alan Bilgisi, Fen Eğitimi, Fen Bilgisi Öğretmen Adayı, Subject Matter Knowledge, Science Education, Prospective ElementaryScience Teacher
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının biyoloji konularındakibilgilerini araştırmaktır.Öğretmen yetiştirme programlarında ağırlıklı olarak alan bilgisi, öğretmenlik meslekbilgisi ve genel kültür olmak üzere üç boyut söz konusudur.Öğretmenlik mesleği, öğretmenin önemi, öğretmen yetiştirme ve öğretmenlerin rollerihemen tüm toplumlarda güncelliğini koruyan konu ve kavramlardır.Son on yılda, ABD başta olmak üzere pek çok gelişmiş ülke, öğretmenliği veöğretmen yetiştirme sistemini yeniden sorgulamaya başlamış, reform hamlelerine girişmiştir.Bu gündemin temel gerekçesi, 21. yüzyılda öğretmenliğin giderek artan önem kazanmabeklentisidir.Bu araştırma, 2005- 2006 eğitim- öğretim yılı güz döneminde Gazi Üniversitesi GaziEğitim Fakültesi'nde yapılmıştır. Araştırmanın veri toplama süreci Ekim 2005- Şubat 2006dönemleri arasıdır.Araştırmanın veri analizi bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for SocialStudies) paket programı kullanılarak yapılmıştır.Araştırmada öğrencilere uygulanan ölçek ve testten elde edilen nicel verilerin analiziile elde edilen bulgular, öğrencilerle yapılan görüşmelerden elde edilen nitel bulgularladesteklenmiştir.Bu araştırma sonucunda, fen bilgisi öğretmen adaylarının biyoloji konularındakibilgilerinin yeterli olmadığı sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out prospective elementary science teachers?subject matter knowledge of biology.The field knowledge, teaching vocational knowledge and general information lessonsare mostly three dimensions at the teacher training programs.Teaching profession, the importance of the teacher education and the roles of theteachers are the concepts which become a current issue almost in every society.In the last decade, most of the developed countries, firstly the USA, started to re-examine the concept of teaching and the teacher education system. Then they initiated somereform movements. The bacis reason of this current issue is the expectation to becomeincreasingly important of the teaching proffession in the twentyfirst ceuntry.This research was applied with at Gazi Education Faculty of Gazi University duringthe fall semester of 2005-2006 academic years. Data were collected between October 2005and February 2006.The analysis of datum has been made in computer by using SPSS (Statistical Packagefor Social Studies) packet program.By analyzing the quantitative findings abtained by scale and test used in the study,these findings abtained by scale and test used in the study, these findings were supported bythe qualitative findings obtained by the interviews with the students.The result of this research it can be asserted that prospective elementary scienceteachers? knowledge isn?t sufficient the subjects of biology.