İlköğretim dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler derslerinde eleştirel düşünme düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The research of fourth and fifth grade primary school students critical thinking levels in social studies lessons according to different variables
  1. Tez No: 187631
  2. Yazar: MEHMET KAAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELMA YEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim okulu, sosyal bilgiler, eleştirel düşünme, Elementary school, social studies, critical thinking
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
İlköğretim Dördüncü Ve Beşinci Sınıf ÖğrencilerininSosyal Bilgiler Derslerinde Eleştirel Düşünme DüzeylerininÇeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesiMehmet Kaan DEMİRBu tezin yapılma amacı, ilköğretim dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerininsosyal bilgiler derslerinde eleştirel düşünme düzeylerini çeşitli değişkenler açısındanincelemektir. Tezin problem cümlesi şudur: İlköğretim okullarının dördüncü vebeşinci sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin sosyal bilgiler derslerinde eleştireldüşünme düzeyleri öğrencinin sınıfı, öğrenci cinsiyeti, öğretmen cinsiyeti, okul türü,sınıf mevcudu, uygulanan sosyal bilgiler öğretim programı, öğrencilerin sosyalbilgiler derslerindeki başarı durumları ve sınıf öğretmenlerinin davranışlarınındemokratiklik düzeyi değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?Bu betimleyici çalışmanın evreni, Ankara İli Büyükşehir Belediyesi sınırlarıiçerisinde bulunan merkez ilçelerdeki Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı ilköğretimokullarının dördüncü ve beşinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Oranlı kümeörnekleme yapılarak tespit edilen araştırmanın örneklemi ise bu Milli EğitimMüdürlüklerine bağlı toplam 20 ilköğretim okulunun dördüncü ve beşinci sınıföğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın veri toplama tekniklerinden bir diğeriolan gözlem için ise yine araştırmanın örneklemini oluşturan okullardan dördürandom olarak seçilmiştir.Tez sonucunda ilköğretim dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerinin sosyalbilgiler derslerinde eleştirel düşünme düzeylerinin genel olarak öğrencinin sınıfı,öğrenci cinsiyeti, öğretmen cinsiyeti, okul türü, sınıf mevcudu, uygulanan sosyalbilgiler öğretim programı, öğrencilerin sosyal bilgiler derslerindeki başarı durumlarıve sınıf öğretmenlerinin davranışlarının demokratiklik düzeyi değişkenlerine göreanlamlı olarak farklılaştığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The Research Of Fourth And Fifth Grade Primary School Students?Critical Thinking Levels In Social Studies LessonsAccording To Different VariablesMehmet Kaan DEMİRThe aim of this dissertation is to observe the fourth and fifth grade primaryschool students? critical thinking levels through different variables. The problemsentence of the dissertation: Does the cirital thinking level of the student, who arebeing educated in the fourth and fifth degree primary school classes, differmeaningfully according to the variables such as; student?s classroom, sex of student-teacher, type of the school, number of the students in classroom, the social studiescurriculum that is applied, success status of the students in the social studies lessons,their classroom teachers? democratical behaviour levels?The population of this emphasizing work is formed by fourth and fifth gradestudents of the primary schools dependent to the National Education Associationdirectorships in the centre towns within Ankara Motropolis Municipal borders. Thesample of the research which is brought out by using proportional group sampling isconsisted of fourth and fifth grade students of 20 primary schools which aredependent to these National Education Association directorships. For observations,another data collecting technique, four of the 20 which are the sample of thisresearch, is chosen randomly.Results of dissertation generally revealed significant difference betweenfourth and fifth grade primary school students? critical thinking levels in socialstudies lessons with student?s classroom, sex of student-teacher, type of the school,number of the students in classroom, the social studies curriculum that is applied,success status of the students in the social studies lessons, their classroom teachers?democratical behaviour levels.