The decision-making process of Turkey deploying Turkish troops to Korea
Türkiye'nin Kore'ye asker gönderme karar verme süreci
- Tez No: 187720
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLGÜN TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kore, Türk Dış Politikası, Birleşmiş Milletler, NATO, AskerGönderme, Karar Verme, Korea, Turkish Foreign Policy, United Nations, NATO, TroopDeployment, Decision-Making
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez, Kore savası örnek olayı çerçevesinde dış politika karar vermesürecini ve Türkiye'de bu sürecin (özellikle yurtdışına asker gönderme kararlarıalınırken) nasıl işlediğini incelemektedir. kinci Dünya Savaşı ile uluslararasıalandaki değişime bağlı olarak Türk dış politikası da değişmiş, Türkiye artan tehditalgılamaları sonucu Birleşmiş Milletlere üye olmuş; Kore ye asker göndererekABD'nin yanında yer alıp NATO'ya girmeye çalışmıştır. Kore'ye asker göndermekararı hükümette yer alan Demokrat Parti'nin birkaç yöneticisi tarafından alınmışve uygulanmıştır. Mecliste yasallığına dair yapılan tartışmalara rağmen en önemlikonu siyasi beklentiler( batı güvenlik ittifakına dahil olup olamamak) olmuştur. Bunedenle kararın kendisi değil sadece nasıl verildiği üzerinde tartışılarak karardanziyade hükümetteki parti ve onun liderleri eleştirilmiştir. Soğuk savaşın sona ermesiile birlikte Türk Dış Politikası da rahatlamış, seçenekler artmış ve Türkiye barışgücü operasyonlarında daha fazla yer almıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the foreign policy decision-making process and itsfunctioning in Turkey (especially in Turkey?s troop deployment decisions) withinthe context of the Korean War. Turkish Foreign Policy (TFP) shifted with thechanges in the international era after World War II. The threat perception increasedresulting in Turkey joining in the United Nations and sending its troops to Korea inorder to support the USA and to join NATO. The decision of sending Turkishtroops to Korea was given and executed by a few leaders governing DemocraticParty. Besides the disputes on the legality of the decision held at the TurkishAssembly the main argument was on the political outcomes (being excepted towestern security institutions). So, by underlining how the decision was given, thegoverning party leaders were criticized rather than the decision itself. In the post-Cold War era, Turkish Foreign Policy was released from Cold War burdens andforeign policy options multiplied.