Gaziantep halk oyunları üzerine bir inceleme
An analysis of Gaziantep folk dance
- Tez No: 187737
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RUHİ ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Halk Oyunları, cra (performans), şlev, Folk Dances, Performance, Function
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZETGAZ ANTEP HALK OYUNLARIÜZER NE B R NCELEMEERTURAL Murat SerkanYüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ruhi ERSOYTemmuz 2006, 158 sayfaTezimizde, Gaziantep yöresi halk oyunlarıyla ilgili daha önceki yıllardagerçekleştirilmiş araştırmalardan faydalanarak, yöre halk oyunlarının oynanış geleneğine göresınıflandırılması yapılmış ve bu sınıflandırma içerisine giren yirmi oyun yapısal özellikleribakımından analiz edilmiştir.? cra (Performans) Kuramı?na göre Gaziantep yöresi halk oyunları sunumlarının,sosyal ortamları ve bu ortamların sosyal özelliklerinin neler olduğu saptanmaya çalışılmıştır.Ayrıca yine bu teori ile icracı/ izleyici arasındaki iletişimsel ilişkinin boyutları tespitedilmiştir.? şlevsel Halk Bilimi Kuramı?na göre Türk halk oyunlarının, Gaziantep yöresi halkoyunları bağlamında üstlendiği işlevler; ?Eğlenme ve Eğlendirme şlevi?, ?ToplumsalDeğerlere ve Törenlere Destek Verme şlevi?, ?Eğitim ve Kültürün Genç KuşaklaraAktarılma şlevi?, ?Toplumsal ve Kişisel Baskılardan Kurtulma şlevi? başlıkları altındaincelenmiş ve bu işlevlere ?Sağlık Alanında Yaşam Kalitesini Yükseltme şlevi? ve ?BoşZamanların Değerlendirilmesi şlevi? eklenerek yeni ve farklı bağlamlarda Gaziantep yöresihalk oyunlarının günümüzdeki işlevleri saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAN ANALYSIS OF GAZ ANTEP FOLK DANCEERTURAL Murat SerkanM. A. Thesis, Department of Turkish Language and LiteratureSupervisor: Yrd. Doç. Dr. Ruhi ERSOYJuly 2006, 158 PagesIn our thesis we analyzed the structural specifications of 20 folk dance types, whichclassified according to the tradition of dancing style in Gaziantep region. During this study,we benefit from former researches which belong to this environment.We tried to determine performing places of Gaziantep Folk Dance and socialcharacteristics of these places according to ? Performance Theory!?. The dimensions ofcommunicational relations between the player and onlooker have been studied.According to ? Functional Folklore Theory? the funtions of Gaziantep Folk Danceare as follows; ? The Function of Having Fun and Entertainment?, ? The Function ofAppreciating Social Values and to Support Social Ceremonies?, ? The Function ofTransfering the Education and Culture to the Young Generation? , ? The function ofReleasing from Social and Personal Constraint?, ?The Function of Promoting Life Quality?and ? The Funtion of Appreciating Free Time?. In addition to these we tried to determine thecurrent functions of Gaziantep Folk Dance.