Pragmatic development in the acquisition of indirectness in a second language
İkinci dilde imalı anlatımın öğrenilmesindeki gelişim süreci
  1. Tez No: 187761
  2. Yazar: MURAT BAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: edimbilimsel gelişim, imalı anlatım, ricalar, teklifler, davetleriv, pragmatic development, indirectness, requests, offers, invitationsiii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı ikinci dilde imalı anlatımın öğrenilmesinde edimbilimselgelişmenin olup olmadığını incelemektir. Ayrıca ngilizce öğrenen Türk öğrencilerinricada bulunurken, veya teklif ve davetleri reddederken imalı anlatımı seçmeeğilimlerini sorgular.Bu çalışma için gereken data ngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen 69öğrenciden elde edilmiştir. lk grup 23 süper lise hazırlık sınıfı öğrencisinden, ikincigrup 23 süper lise iki yabancı dil sınıfı öğrencisinden ve son grup da 23 birinci sınıfngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencisinden oluşmaktadır.Datayı toplamak için öğrencilerden okuyup en doğru cevabı seçmelerininistendiği senaryolardan oluşan, çoktan seçmeli durum testi kullanılmıştır. Uygulanantestte 10 tane rica, 5 tane teklif ve 5 tane de davet durumlarının olduğu toplam 20senaryo mevcuttu. malı anlatımın derecesini belirleyebilecek sosyal etkenlerdensadece, istenilen veya istenilmeyen durumun büyüklüğü yüksek tutuldu.Araştırma sonuçları rica durumlarında imalı anlatımın öğrenilmesinde net vedüzenli bir edimbilimsel gelişme olmadığını gösterdi. Ancak teklif ve davetdurumlarında kısmi bir edimbilimsel gelişme olduğu tespit edildi. Ayrıca, elde edilenbulgular ngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin ricalarda daha çokkalıplaşmış dolaylı yapıları seçtiklerini, diğer yandan teklif ve davetleri reddederkenimalı anlatımı tercih etme eğiliminde olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether there is a pragmatic developmentin the acquisition of indirectness in a second language. It also questions the tendency toprefer non-conventionally indirect structures by the Turkish learners of English whenrequesting or rejecting offers and invitations.69 EFL learners provided the data for the present study. The first group included23 prep class students studying at a super high school; the second group consisted of 23foreign language classroom students studying at the same school and in the last groupthere were 23 first year students of an ELT Teacher Education Department.The data for this study was collected through a multiple choice discoursecompletion test in which the subjects were asked to choose the best option in the givenscenarios. There were 20 situations in the DCT, 10 of which were related to requests, 5of them to rejecting offers and the other 5 to rejecting invitations. Among the contextualfactors that might affect the level of indirectness, only size of imposition was held high.The results of the study indicated that there is no clear and systematic pragmaticdevelopment in the acquisition of indirectness in requests. However, there appears to bea partial development in rejecting offers and invitations The findings also showed thatTurkish EFL learners mostly have a tendency to choose conventionally indirect patternsin requests; on the other hand, they tended to prefer non-conventionally indirectstructures in rejecting offers and invitations.