The social construction and change of consumer identity, ideology and spectacle: A study of credit card commercials in Turkey from 1989 to 2004
Tüketici kimliğinin, ideolojinin ve gösterinin sosyal inşaası ve değişimi: 1989'dan 2004'e Türkiye'de kredi karti reklamları üzerine bir inceleme
- Tez No: 187883
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL BAŞ, PROF. DR. MUSTAFA DİLBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, kredi kartı, reklam, televizyon, postmodernism, Consumption, credit card, advertising, television, postmodernism
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
1980'ler ortası Özal hükümetinin getirdiği liberalleşme döneminden başlayarak, Türktoplumu gittikçe daha çok tüketimin etkisi altına girdi. Aynı dönemden itibaren kredikartlarının topluma yayılışı ve kullanımı da hızla arttı ve insanların para ve tüketimedair düşüncelerin ve bunlarla ilışkisini önemli ölçüde değiştirdi. Reklamda yaşananeşzamanlı gelişme de toplumun gerçek bir tüketim toplumuna dönüşümünü destekledive hızlandırdı.1989-2004 arası kırk kredi kartı televizyon reklamını inceleyen bu calışma,hem bu toplumsal ve kültürel dönüşümü hem de reklamlarda tüketici kimliklerinin veideolojilerin inşaasını gözlemlemeye imkan vermiştir. Reklamlar, odağı üründentüketiciye kaydırıp, tüketiciyi tüm tüketim ve iletişim çabalarının merkezineyerleştirerek, rasyonel tavırdan ikna edici tavıra geçiş yapmıştır. Tüketicilerin ilgisi veseçimini sözkonusu ürüne çekebilmek için onların en derin duyguları, inançları,değerleri ve tutkularına seslenilmektedir. Reklamlar, çeşitli ileri görsel, işitsel, anlatımve ikna teknikleri kullanarak, rasyonelleştirilmiş kredi kartlarının irrasyonelitelerinıtelafi eder ve tüketicilerin içine kaçabilecekleri hayal alemleri yaratır.
Özet (Çeviri)
Starting from the liberalization period by the Ozal government in mid-1980s, theTurkish society has become increasingly dominated by consumption. Introducedaround the same time, credit cards have spread exponentially and altered people?sconception of and relationship with money and consumption remarkably. Thesimultaneous advance of advertising has supported and accelerated the transformationof Turkish society into a true consumer society.This study of forty credit card commercials from 1989 to 2004 has enabled anobservation of this social and cultural transformation and of the way consumeridentities and ideologies are constructed in advertising. Shifting the focus from theproduct towards the consumer and placing him/her in the centre of all consumptionand communication efforts, credit card commercials have changed from a rationalattitude to a persuasive one. They seek to draw consumers? attention and choice to theproduct advertised by addressing their innermost feelings, beliefs, values and desires.With a variety of enhanced visual, audio, narrative and rhetorical techniques,commercials create spectacles to compensate for the irrationalities of rationalizedcredit cards and simulate dream worlds consumers can escape into.