Çoklu zeka kuramına göre düzenlenen hayat bilgisi dersi öğretim etkinliklerinin öğrenci başarı tutumuna etkisi
The Effect of living science lesson teaching activities designed in accordance with multiple intelligence theory on students' success and attitudes
- Tez No: 188012
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HİKMET BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, Hayat Bilgisi, Hayat BilgisiDersine lişkin Tutum Ölçeği, Hayat Bilgisi Dersine lişkin Başarı Testi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZETÇOKLU ZEKA KURAMINA GÖRE DÜZENENLENEN HAYATB LG S DERS ÖĞRET M ETK NL KLER NIN ÖĞRENC BAŞARI VETUTUMUNA ETK SGülcan D NCER ÇENGELOĞLUYüksek Lisans TeziSınıf Öğretmenliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Hikmet BAYRAMEylül 2005, 167 SayfaBu araştırmada, ilköğretim 2. sınıf Hayat Bilgisi dersinde çoklu zekakuramına göre düzenlenen öğretim etkinliklerinin öğrenci başarısına ve tutumunaetkisi olup olmadığı araştırılmıştır.Araştırma, 2004- 2005 öğretim yılının bahar döneminde Bolu ili Dörtdivanilçesindeki iki resmi ilköğretim okulunda yapılmıştır. Araştırma bir deney, birkontrol grubunda bulunan 43 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma üç haftasürmüştür. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Deney vekontrol gruplarına ?Hayat Bilgisi Başarı Testi? ve ?Hayat Bilgisi Tutum Ölçeği?öntest- sontest olarak verilmiştir.Araştırmada Hayat Bilgisi başarı testi puanları ve derse ilişkin tutum ölçeğipuanlarının analizinde deney ve kontrol gruplarına uygulanan ön test ve son test içinbağımlı gruplar da ?t? testi uygulanmıştır. Deneysel işlemin etkili olup olmadığı ikigrubun öntest ve sontest puanlarının karşılaştırılması ile belirlenmiştir. Bukarşılaştırmada alınan iki ortalama arasındaki farkın anlamlı olup olmadığı bağımsızgruplarda ?t? testi ile sınanmış, bunun yanında diğer betimsel istatistikyöntemlerinden de yararlanılmıştır. Veriler SPSS-13 bilgisayar programı iledeğerlendirilmiştir.Sonuç olarak, Hayat Bilgisi başarı testinden elde edilen son testpuanlarında deney ve kontrol grupları arasında deney grubu lehine anlamlı farkbulunmuştur. Hayat Bilgisi tutum ölçeğinden elde edilen son tutum puanlarındadeney ve kontrol grupları arasında anlamlı fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECT OF LIVING SCIENCE LESSON TEACHINGACTIVITIES DESIGNED IN ACCORDANCE WITH MULTIPLEINTELLIGENCE THEORY ON STUDENTS? SUCCESS AND ATT TUDESGülcan D NCER ÇENGELOĞLUMaster ThesisDepartment of Classroom TeachingSupervisor: Asst. Prof. Dr. Hikmet BAYRAMSeptember 2005, 167 pagesndn this research, the effect of Living Science Lesson at 2 Grade inPrimary Education level, designed in accordance with Multiple Intelligence Theoryon students? success and attitudes.The research was made in two official Primary Education Schools in Bolu-Dörtdivan province during spring period in 2004-2005 academic year. There weretwo groups. Experiment and control groups. Totally composed of 43 students. Thework lasted for three weeks. In the research, pre- test and final- test designs wereused. Living Science Achievement Test and Living Science Attitude Test wereapplied to the groups. In the analysis of these scores, for the dependent groups, t testwas used and pre- test and final test scores were compared. In this comparrion, inorder to determine the significance of difference between two means, t test was usedfor the independent groups and besides this, descriptive statistical methods werealso used.As a conclusion, it was found a significant difference in the final scores ofexperiment and control groups from Living Science Achievement Test. Therewasn?t a signifreant difference between the experiement and control groups from theview of final attitude scores in Living Science Attitude Scale.Keywords : Multiple ntelligence Theory, Living Sciences, Attitude Scaleof Living Science, Achievement Test of Living Sciences.