Özbek masallarının tip ve motif yapısı
The structure of types and motives of the Uzbek folktales
- Tez No: 262128
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DUYMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Folklor, Masal, Özbek Masalları, Tip, Motif, Formel İfade, Folklore, Folktale, Uzbek Folktales, Type, Motive, Formulas
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dünyası Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 800
Özet
Bu çalışma, Özbekistan sahasından seçilmiş olan yetmiş iki masal üzerine kurulmuştur. Bu çalışma; masal türü ve masal anlatma ile ilgili unsurların Özbekistan'daki durumunu tespit ve tahlil etmek üzere hazırlanmıştır. Özbek masallarının tip ve motif yapısının Türk boyları arasında durumunun belirlenmesi amacına sahiptir.Masalların Antti Aarne-Stith Thompson'ın ?The Types of The Folktale? adlı eserindeki tip numaraları verilmiş ve masalların motif yapısı, Stith Thompson'un ?Motif Index of Folk Literature? adlı eserine göre belirlenmiştir. Ayrıca incelediğimiz masalların konu tasnifinde, Stith Thompson'un beşli tasnifi (havyan masalları, asıl halk masalları, fıkralar, zincirlemeli masallar, sınıflamaya girmeyen masallar) uygulanmıştır.?Özbek Masallarının Tip ve Motif Yapısı? adlı çalışmamızda; ayrıca Özbeklerdeki masal kavramı ve türü belirlenmiş, Özbekistan'daki ve diğer ülkelerdeki Özbek masalları üzerine yapılan çalışmalar belirtilmiş ve Özbek masallarının genel özellikleri tespit edilmiştir. Çalışmamız, sonuç, sözlük ve kaynakça kısımları ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is based on seventy two folktales, chosen from the Uzbek area. This thesis was prepared to determine and analyse status of moments connected with folktales and narration of them in Uzbekistan. The status of structure of the types and motives of Uzbek folktales among Turkish tribes was determined.The folktales were given type numbers according to Antti Aarne-Stith Thompson?s work of ?The Types of The Folktale? and the structure of motives of folktales was specified according to Stith Thompson?s work of ?Motif Index of Folk Literature?. Besides this, in classification based on themes of fairy tales was applied quinary classification (animal tales, ordinary folktales, jokes and anecdotes, cumulative tales, unclassified tales) by Stith Thompson.In our thesis ?The Structure of Types and Motives of the Uzbek Folktales? the conception and genre of folktale among Uzbeks was definited too; there were pointed out works about Uzbek folktales done in Uzbekistan and other countries; general features of Uzbek folktales were specified. Our thesis ends with conclusion, dictionary and bibliography parts.