Antakya'da kültürel ve demografk boyutuyla ölüm
The Death with the cultural and demographic dimension in Antakya
  1. Tez No: 188153
  2. Yazar: ŞÜKRAN SEVİL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, Ölü Gömme, Gelenek, Etnik Grup, Demografi, death, burriying death, tradition, ethnic group, demography
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZETANTAKYA'DA KÜLTÜREL VE DEMOGRAF K BOYUTUYLAÖLÜMŞükran Sevil ŞAH NAntropoloji Anabilim Dalı Yüksek LisansDanışman: Doç. Dr. Hüseyin TÜRKKasım 2006, 166 sayfaÖlüm, sürekli iç içe, karşı karşıya olunmasına rağmen; üzerinde zorunlukalmadıkça konuşulmayan bir konudur. Bu konu hoşa gitmez ve çoğu insan içiniticidir.Ölüm, birçok toplum için beden ve ruhun ilişkisini tanımlamaktadır. Bukonuda Emiroğlu (2003: 658), ?ölünün bedeni ve ruhu ile ilişkili işlemler ?gömme?uygulamalarıyla birlikte çeşitli ritüeller gerektirir.? der. Gömme biçiminde gözlenenfarklılıklar, kültürel farklılıklara tanıklık etmektedir (Emiroğlu 2003). Bu farklılıklar,gömme pratiğinde gözlenen biçimlerin incelenmesini gerekli kılmaktadır.?Ölü gömme geleneği? olarak adlandırılan eylemler, kültürlerin cenazeritüelleri, mezar biçimleri, ölü gömme şekilleri ve ölüye mezarda verdikleri biçimleriiçermektedir (Emiroğlu 2003).Bu bağlamda, tezin giriş bölümünde ölüm olgusunun tanımı yapılmış ve ölügömme geleneğinin neolitikten günümüze gelene kadara nasıl bir değişimgösterdiğine değinilmiştir. Ayrıca bu bölümde din olgusuna kuramsal ve kavramsalçerçeveden bakılmıştır. Tezin amacı ve öneminin yanında, kullanılan yöntem vetekniklerden de söz edilmiştir. Ayrıca araştırmanın kapsam ve sınırlılıklarına da yinebu bölümde değinilmiştir. Araştırma bölgesinin tarihine değinilmesinin yanındabölümde ayrıca araştırma gruplarını oluşturan etno-dinsel gruplar da tanıtılmıştır.Tezin ikinci bölümünü oluşturan Hatay'da ölüm başlığı altında ise, ölümolgusunun Hatay'da Kültürel ve demografik boyutuyla nasıl gözlendiğinedeğinilmiştir.“kültürel boyutuyla ölüm”alt bölümünde ölü gömme ritüeline aitpratiklerin, beş grupta nasıl gözlendiği belirlenmiş, farklılıklar ve benzerlikler ortayakonmuştur. Bunun yanında“demografik boyutuyla ölüm”alt başlığı altında ise,Türkiye statistik Enstitüsünün derlediği veriler kullanılmış Hatay iline ilişkinbilgiler metne aktarılmıştır. Ayrıca bu veriler kullanılarak bazı oransal hesaplamalaryapılmıştır.Son olarak sonuç bölümünde ise, araştırmanın temelini oluşturan gruplardagözlenen ritüellere ait farklılıkların ve benzerliklerin olup olmadığı, benzerlik vefarklılıkların neden kaynaklandığına dair bilgiler, amaç kısmında sorulan sorularbağlamında cevaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE DEATH WITH THE CULTURAL AND DEMOGRAPHICDIMENSION IN ANTAKYAŞükran Sevil ŞAH NAnthropology Department, Master Of ScienceSupervisor: Doç. Dr. Hüseyin TÜRKNovember 2006, 166 PageAlthough we are always together with it; death is a subject which is nottalked about when it is necesseray. Nobody likes that the death subject and it ispropulsive for the many persons.Death is described a relationship between body and soul by many society.Emiroğlu (2003:658) says that a process about the body and soul of that needs kindsof rıtuels with the practice of burring. The differences seen in the way of burringwitnesses the culturel differences (Emiroglu 2003). This differences requires toexamin the way observed in practice of burring.The activities called the tradition of burring inculudes the funeral rituels ofthe cultures, the grave shapes, the way of burrings and the shape they give to death inthe grave (Emiroglu 2003).In this point, the death farct has been described in the first past ofthesis.And it has been tavched how the tradition of burrying has changed fromneolitic to nowdays. Furthermore, the fact at religionhas been examined in therespect of institunial and kavramsal view in thes part. Along with the aim and theimportant of the thesis the method used and the technic used also mentioned.Moreover the extend of research and the limitation of research has been mentioned inthis part. Beside to be mentioned the history of research area, the extra groupsforming the research groups has also mentioned in this part.In Hatay which consists of the second part, under the title of the death howthe death fact has been observed in Hatay in the respect of evenue and demografy. Inthe subtitle of the death with culturel dimension how the practices about, rituels isobserved in five groups has been determined give differences and the similarities hasbeen presented. Furthermore in the subtitle of death with the demografic dimension,turkish statistic instutate datas have been used and information about Hatay has beencarried over the text. Also some calculation has been made trough this data.Finaly, the questions asked in the aim part answered. Whether there aredifferences and similarities related to rituels observed the groups which is based onthe research what coused the these differences and similitaries.