The Effects of military expenditures on Turkish economy: A general equilibrium model analysis
Askeri harcamalarının Türk ekonomisi üzerine etkileri: Genel denge modeli
- Tez No: 188419
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEVENT AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Askeri Harcamalar, Genel Denge Modeli, Makro Ekonomik Etkiler.vi, Military Expenditures, General Equilibrium Model, Macro EconomicEffects.iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETASKER HARCAMALARININ TÜRK EKONOM S ÜZER NE ETK LER :GENEL DENGE MODELAya, ServetYüksek Lisans Tezi, şletme FakültesiTez Yöneticisi: Asst. Prof. Levent AkdenizTemmuz 2005Bu çalışmanın amacı, 1980-2000 yılları arasında ki dönemde askeri harcamalarınTürk ekonomisi üzerinde ki etkilerini araştırmaktır. Analizler, Erinç Yeldan'dan alınangenel denge modeli yardımıyla yapılmaktadır. Model askeri harcamalarıda içine alacakşekilde genişletilerek, askeri harcamaların Türkiyenin makro ekonomik değişkenleriüzerinde ki başlıca etkileri gözlemlenmeye çalışılmaktadır.Model başlıca iki başlık altında askeri harcamaların etkilerini incelemektedir:(i)Türkiyenin 1988'den sonrasında da NATO'nun askeri harcamalar politikasını devamettirdiğini varsayarak, askeri harcamalarının %3 toplam yerel üretim oranına kesildiğindeaskeri harcamaların etkileri(ii) harcamaların seviyesini %7 toplam yerel üretim oranınaiten, artan çatışma ortamına ve bununla beraber gelen silahlanma harcamalarına karşılıkaskeri harcamalarının etkileri.Model askeri harcamalarla ters yönde çok önemli ekonomik etkiler sunmaktatır.Özellikle, devlet tasarrufunda ve yatırımlarında önemli zıtlıklar gözlenmiştir. Diğer;vtoplam yerel üretim, kullanılabilir kazançlar, ithalat ve ihracat değerleri gibi makroekonomik değişkenler tasarruf ve yatırımlardaki hareketlerle uyum halindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECTS OF MILITARY EXPENDITURES ON TURKISH ECONOMY:A GENERAL EQUILIBRIUM MODEL ANALYSISAya, ServetM.B.A., Department of ManagementSupervisor: Asst. Prof. Levent AkdenizJuly 2005The purpose of this thesis is to investigate the effects of military expendituresover the period of 1980-2000, in Turkey. The analysis is conducted by the aid ofcomputable general equilibrium model borrowed from Yeldan. Extending the model so asto include the military expenditures, major impacts of military spending on the macroeconomic variables of Turkey are tried to be observed.The model examines the effects of military expenditures under two main headings: (i)impact of military expenditures when expenditures are cut to the 3% GDP shareassuming Turkey followed NATO?s military expenditure policy after 1988 (ii) impact ofmilitary expenditures due to the increasing volume of conflict and armamentexpenditures coming with it, pushing the level of expenditures to 7% GDP share.The model suggests substantial economic effects which are in opposite direction withthe military expenditures. Especially, in government savings and investment, significantiiicontradiction is observed. Other macro economic variables such as GDP, disposableincome, exports and imports are in accordance with the movement in savings andinvestment.