Lise 1.sınıf kimya dersindeki akademik başarının kullanılan öğretim yöntemlerine bağlı olarak farklılaşmasının değerlendirilmesi (Malatya örneği)
Evaluation to be differentiation of academic achievement at first class in high school' chemistry lesson bound to teaching methods were used by teachers
  1. Tez No: 188459
  2. Yazar: DİLEK AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL DURUHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim Okulu, Kimya Öğretimi, ÖğretimYöntemleri, Bilişsel AlanVI, High School, Teaching Chemistry?s, Teaching Methods, Cognitive Domain, VIII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
?Lise 1. Sınıf Kimya Dersindeki Akademik Başarının Kullanılan ÖğretimYöntemlerine Bağlı Olarak Farklılaşmasının Değerlendirilmesi( Malatya Örneği )?Yüksek Lisans Tezi, Dilek AYDOĞAN, nönü Üniversitesi Sosyal BilimlerEnstitüsü, Temmuz 2006.ÖZETBu araştırma, Malatya lise 1. sınıf öğrencilerin kimya dersindeki akademikbaşarının, kullanılan öğretim yöntemlerine bağlı olarak farklılaşmasınıdeğerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bunun sonucunda, lise 1. sınıf öğrencilerininkimya dersindeki başarılarında hangi öğretim yöntemlerinin daha etkili olduğu ortayaçıkarılmaya çalışılmıştır.Araştırmanın çalışma grubu 2005-2006 Akademik yılında Malatya ilmerkezinde bulunan Anadolu Lisesinde lise 1. sınıfına devam eden toplam 60öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada, kontrol gruplu öntest sontest desenikullanılmıştır. Öntest-sontest formu olarak öğrencilere 20 sorudan oluşan bir başarıtesti verilmiştir. Haftada iki ders saati (2x45) olmak üzere toplam üç hafta boyuncasüren deneysel sürecin sonrasında verilen sontest formundan elde edilen puanlar t-testi analizine tabi tutulmuştur. Deneysel değişken olarak aktif öğretim yöntemlerininmanidarlığı 0.05 düzeyinde sorgulanmıştır.Yapılan t-testi sonucunda deneysel değişken olan aktif öğretim yöntemlerininöğrenci başarısı üzerinde 0.05 düzeyinde istatistiksel açıdan manidar bir fark olduğubulunmuştur.Araştırmada kullanılan öğrenci başarı testinin, genel olarak lise 1. sınıfkimya konularının kapsadığı varsayılmaktadır. Öğrenci akademik başarına etkisiaraştırılan öğretim yöntemlerinin farklılaşmaları, lise 1. sınıf öğrencilerinin öntest veVsonteste vermiş oldukları yanıtlar ile sınırlandırılmıştır. Veri toplama aracı olarakaraştırmacı tarafından geliştirilen lise 1. sınıflar için kimya testi kullanılmıştır.Sonuçlarına göre, lise 1. sınıf öğrencilerinin kimya dersindeki akademikbaşarılarına öğretmenlerin kullandığı öğretim yöntemlerinin etkisi ortayaçıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
?Evaluating To Be Differentiation Of Academic Achievement At FirstClass In High School? Chemistry Lesson Bound To Teaching Methods WereUsed By Teachers?Post Graduate Thesis, Dilek Aydoğan , Inonu University, InstituteOf Social Sciences, July 2006.ABSTRACTThe purpose of this study was to final the relationship between theachievement of the first class of Malatya?s high school in chemistry lesson andteaching methods wed by their teachers. The studying group of research included 60students whom first class at Anatolian High School in 2005-2006 years. The pre -test final test design was used in this research. The achievement test was given tostudents as a pre - test - final test included 20 questions.During 3 weeks, after experimental time, went on during 3 weeks which 2lessons time in a week ( 2 * 45 ), test points which was acquired from final testsforms, was applied ?t? test?s analyse by teachers. The meaningful of active teachingmethods was examined at 0.05 level as an experimental changeable.After ?t? test, the clear different was found to active teaching methods onstudent?s achievement at 0.05 level.It is assumed that student?s achievement test included to first class ofchemistry topics. The differences of teaching methods when was searched it?s effectson students achievements, was restricted by answers which first class as a tool ofdata collections.According to results; it was revealed the effects of the teaching methodswhich were used by teachers.VII