Yaşlanan nüfusun makro iktisadi tesirleri: Türkiye örneği
Macro economic effects of ageing population: Evidence from Turkey
  1. Tez No: 188505
  2. Yazar: SİBEL BALI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM KANYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Ekonometri, Ekonomi, Demography, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Demografik geçiş, yaşlanan nüfus, iktisadi büyüme, koentegrason, etki - tepki fonksiyonları, Demographic transition, ageing population, economic growth, cointegration, impulse-response functionsSupervisor : Prof. Dr. Ibrahim KANYILMAZPage Number : 153
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZETİKTİSAT POLİTİKASI ANABİLİMDALIİKTİSAT BİLİM DALIYAŞLANAN NÜFUSUN MAKRO İKTİSADİ TESİRLERİ:TÜRKİYE ÖRNEĞİSİBEL BALI(Yüksek Lisans Tezi)Yaşlanan nüfus gelişmiş ülkelere has bir durum gibi görünmekle birlikte aslındatüm ülkelerin geçirmekte olduğu sürecin bir sonucudur. Günümüzde gelişmekte olanülkeler de bu sürecin sonuna doğru yaklaşmakta ve nüfusları giderek yaşlanmaktadır.Bu değişimin yaşandığı gelişmiş ülkeler gözlemlenerek yazılan teoriler bugün gelişmekteolan ülkeler üzerinde test edilmektedir. Sanayileşme ile birlikte gelişen bu süreç sosyo-iktisadi gelişmelerin bir sonucu olduğu gibi aynı zamanda önemli iktisadi değişmelere deneden olmaktadır. Çalışmada bu iki taraflı etki Türkiye için irdelenerek, ampirikmodellerle de test edilmiştir ve Türkiye'de 1969-2001 dönemi için nüfusun yaşlanmasıile iktisadi büyüme arasında uzun dönemli bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEPARTMENT OF ECONOMİCSMACROECONOMIC EFFECTS OF AGEING POPULATION:EVIDENCE FROM TURKEYSİBEL BALI(MS Thesis)Aging population is a situation that is not only a feature of industrializedcountries but it is also valid for all countries. Today developing countries are affected bythis process and their populations are getting older. Theories developed to explain theprocess as it in industrialized countries have been tested in developing countries. Thisprocess has not only been a result of socio-economic improvements but also led toimportant economic changes since the beginning of industrialization. In this study thistwo sided effect has been investigated and tested by empirical models and found a long-run relation between aging population and economic growth in Turkey for the period1969-2001.