Dünyada ve Türkiye'de insan ticareti
Human trafficking in the World and in Turkey
- Tez No: 188511
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TURKUT GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Göç, Yasadışı Göç, nsan Kaçakçılığı, nsan Ticareti, nsanHakları hlali, Yasal ve dari Düzenlemeler, Migration, Illegal Migration, Human Smuggling, Human Trafficking, Human Rights Violation, Legal and Administrative Arrangement
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
BOLAT Gürbüz, Dünyada ve Türkiye'de nsan Ticareti, Yüksek Lisans Tezi, Danışman:Doç. Dr. Turkut GÖKSU, 118 s.ÖZETnsanlık tarihi kadar eski olan göç konusunda, son yıllarda bir değişiklik vefarklılaşmadan bahsetmek mümkündür. Bu anlamda meydana gelen en büyük değişim ise,yasal yollardan gerçekleşme olanakları azalan göçün, yasadışı yollardan yapılmayaçalışılmasıdır. Yaptığımız bu çalışma, konunun bu boyutu ile ilgilenmekte ve yasadışı göçkapsamında değerlendirilen insan ticareti konusuna odaklanmaktadır.nsan ticareti, yeni bir suç çeşidi olmamasına rağmen, tam olarak ne olduğuanlaşılamayan, üzerinde tartışmaların yapıldığı bir konudur. nsan ticaretinin tam olarakbilinebilmesi amacıyla bu çalışma içerisinde, suçun nedenleri, çeşitleri, yöntemleri, suçiçerisindeki aktörler, suç yolları, ülkelerin durumları ve suçun toplumsal ve kişiselsonuçları tüm yönleriyle ele alınmaya ve konunun tam bir görüntüsü ortaya konmayaçalışılmıştır.Tüm dünyada olduğu gibi, insan ticareti suçu Türkiye'de de işlenmektedir.Türkiye'de oluşan insan ticareti olayları çalışma içerisinde ayrıca ele alınmış, 2004 yılıiçerisinde kurtarılan insan ticareti kurbanlarının, çeşitli açılardan analizleri yapılmıştır.nsan ticareti ile ilgili olarak, uluslararası kamuoyunda eleştirilere uğrayan Türkiye'nin,aldığı önlemler, yaptığı yasal ve idari düzenlemeler, gerçekleştirilen eğitim ve uluslararasıişbirliği çalışmaları ayrıca değerlendirilmiştir.Yapılan bu çalışma neticesinde, insan ticareti açısından Türkiye'nin hedef ülkekonumunda olduğu ve Türkiye'de olan insan ticareti olay sayısının, dünyadaki rakamlarlakarşılaştırıldığında çok düşük seviyelerde kaldığı tespit edilmiştir. Bu düşük olay sayısınarağmen, Türkiye'de insan ticareti suçunun devlet meselesi olarak algılanmakta olduğu,suçla ilgili tüm kurum ve kuruluşların beraber çalıştığı tespit edilen bir diğer husustur.Türkiye'nin, suçla ilgili tüm uluslararası metinlerini imzaladığı, yasal ve idari boyuttaçağdaş ve standart üstü düzenlemeler yaptığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, Türkiye'ninsuçla mücadelede esnasında suçun kurbanlarını koruduğu ve onlara soruşturma süresinceasgari yaşam koşullarını sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
BOLAT Gürbüz, Human Trafficking in the World and in Turkey, Master?s Thesis,Advisor: Assoc.Prof. Turkut GÖKSU, 118p.ABSTRACTIt is possible to talk about a change and diversification recently on the subject ofmigration which is as old as history of mankind. Due to its decreasing fulfillmentpossibility through legal means, the biggest change that occurred in this concept is thatmigration is forced through illegal ways. Our study is interested in this dimension of thesubject and focused on the issue of human trafficking discussed in the illegal migrationscope.Although it is not a new type of crime, human trafficking is an issue which has nocertain definition and about which many arguments are made. With a view to make thehuman trafficking known, it is attempted to examine the reasons, methods and types ofthis crime and actors within the crime itself and means of the crime, conditions ofcountries, social and individual results of the crime and to display a whole scene of thesubject.Similar to the entire world, human trafficking crime is also committed in Turkey.Human trafficking incidents taking place in Turkey have been studied in the study and thevictims of human trafficking saved throughout 2004 have been analyzed from severalaspects. Besides, regarding human trafficking, precautions, legal and institutionalarrangements, trainings and international cooperation of Turkey, which is often under thelash of criticism of international public opinion, have been also evaluated.As a result of this study, from the point of human trafficking, it was alsodetermined that Turkey is a destination country and when compared with the numbers inthe world, the number of human trafficking incidents in Turkey is in the very low levels.Despite this small number of incidents, human trafficking crime is perceived as a stateissue in Turkey and it is a fact that all institutions and establishments related to the crimework together. It is found out that Turkey has signed all international documents related tothe crime and has made contemporary and above standard arrangements in legal andadministrative aspects. Adding to these, we see that Turkey has protected the victims of thecrime during the struggle with the crime and provided minimum living conditions duringinvestigation.