Basel-II standartlarına göre ticari bankalarda kredi taleplerinin değerlendirilmesi ve bir uygulama
  1. Tez No: 188543
  2. Yazar: HAKAN KATIRCIOĞLU
  3. Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. SADİYE OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi taleplerinin değerlendirilmesi, Basel standartları, sermayeyeterliliği, Evaluation of credit requests, Basel standards, capital adequacy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
ÖZETSon yıllarda bankalar ülke ekonomilerinin temel yapı taşı olarak kabuledilmektedir. Bankaların daha sağlam ve istikrarlı bir yapıya kavuşabilmesi için yerelve uluslar arası otoriteler tarafından çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Budüzenlemelerden biri ve belkide en önemlisi Basel-II standartlarıdır.Bu çalışmada kredi taleplerinin değerlendirilmesinde ve bankaların sermayeyeterliliğinin ölçümünde Basel-II standartlarının getirdiği düzenlemeler elealınmıştır.Basel komitesi ilk sermaye yeterliliği standardını 1988 yılında yayınlamıştır.lk standartta temel amaç uluslar arası alanda faaliyet gösteren bankalar arasındakiuygulama farklılıklarını ortadan kaldırmaktı. Fakat zamanla piyasaların gelişipkarmaşıklaşması ile Basel-I olarak adlandırılan standartlar yetersiz kaldı. Bununüzerine Basel komitesi 1996 yılında kredi riskinin yanı sıra piyasa riskinin veoperasyonel riskin de ölçümünü içeren Basel-II standartlarını yayınladı.Ülkemizdeki bankacılık düzenleme otoritesi BDDK Basel-II standartlarınauyum için öngördüğü takvimi ve yol haritasını 30 Mayıs 2005 tarihindeyayınlamıştır. Bu takvime göre Basel-II standartları ülkemizde 2008 yılı Ocak ayındayürürlüğe girecektir.Bu çalışmada krediler ve Basel-II kararları ile ilgili bilgiler verildikten sonrason bölümde bankaların üstlendikleri kredi risklerinin kredi fiyatını ve bankanınsermaye yeterliliğini nasıl etkilediği uygulamalı olarak test edilmiş ve kredinin riskiarttıkça buna paralel kredinin fiyatının arttığı ve bankanın bulundurması gerekensermaye miktarının da arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn recent years banks are accepted as the basic indicators of countries?economics. National and international authorities have been making variousarrangements for the banks to have stronger and steadier structure. One of thesearrangements and possibly the most important one is Basel-II Standards.In this study, we have investigated the evaluation of credit requests andmeasurements of banks? minimum capital requirements based on Basel-II standards.Basel committee has published the first minimum capital requirementsstandards in 1988. The main purpose of these standards was to negate applicationdifferences between the internationally active banks. But after a while Basel-Istandards became inadequate while the markets developed and became morecomplex. With those reasons Basel committee published Basel-II standards in theyear 1996 including the measurement of market risk and operational risk in additionto credit risk.Banking supervision authority of our country, BDDK, has published a roadmap and a calendar for the adoption of Basel-II standards in May 3rd 2005.According to this map, Basel-II standards will promulgate in January 2008 in ourcountry.In this study, initially the information on the credits and Basel_II standardsare provided. Following the initial information, we tested how the credit risk thatbanks had accepted effected credit price and banks? minimum capital requirements.It was concluded that the credit price and banks? minimum capital requirementsincrease with the credit risk.