İngilizce öğretmen adaylarının İnglizce ve öğretmenlik becerilerine ilişkin öz-yeterlik inançları arasındaki ilişki
The relationship between teaching self efficacy and self efficacy in using English as a foreign language of pre-service English teachers
  1. Tez No: 188576
  2. Yazar: FİGEN İLKE BÜYÜKDUMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FEZA ORHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-yeterlik inancı, aday öğretmen, öğretmen eğitimi, yabancı dil olarakngilizce öğretimi, Self-efficacy beliefs, pre-service teachers, teacher training, English as a ForeignLanguage
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Öz yeterlik inancı, insanın bir işi yapmak için gerekli becerilere sahip olduğuna ilişkininancıdır. Öz yeterlik inancının insan davranışlarını etkilediği, çünkü davranışların, büyükölçüde, gerçekte doğru olandan çok, insanların neyin doğru olduğu yolundaki inançlarınadayandığı düşünülmektedir. Öğretmen öz yeterliği ise öğrencilerin başarılarını etkilemekonusunda öğretmenin kendi becerilerine olan yargısı şeklinde tanımlanmaktadır.Bu araştırmada, ngilizce öğretmen adaylarının öğretmenlik ve yabancı dil olarak ngilizcekullanma becerilerine ilişkin öz yeterlik inançları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığınabakılmıştır. Bu bağlamda, öğretmen adaylarının öğretmenliğe ilişkin öz yeterliklerindeöğrenci katılımı/ öğretim stratejileri ve sınıf yönetimi alt boyutları ve yabancı dil olarakngilizce kullanmaya ilişkin okuma, dinleme, konuşma ve yazma olmak üzere dört temelbeceride öz yeterlik düzeyleri incelenmiştir. Genel olarak, öğretmenlik ve ngilizce özyeterliğinde aday öğretmenlerin öğrenim görmekte oldukları üniversiteye görekarşılaştırmaları yapılmıştır Bunun yanı sıra, öğretmen adaylarının öğretmenlik ve ngilizceöz yeterliklerinde öğrenim görmekte oldukları üniversite ve mezun oldukları lise türününetkili olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, Türkiye'nin ngilizceöğretmeni yetiştiren 20 farklı üniversitesindeki toplam 1182 öğretmen adayı oluşturmuştur.Veriler, Tschannen-Moran ve Hoy tarafından geliştirilen ?Öğretmen Öz Yeterliği Ölçeği? vearaştırmacı tarafından geliştirilen ?Yabancı Dil Olarak ngilizce Becerisine Yönelik ÖzYeterlik Ölçeği? ile toplanmıştır.Araştırma sonucu elde edilen bulgular, öğretmen adaylarının, öğretmenlik ve ngilizce özyeterliğine ilişkin öz yeterlik inançları arasında anlamlı ilişki olmadığını ortaya koymuştur.Öğretmenliğe ve ngilizceye ilişkin öz yeterlik inancında bazı üniversiteler arasında anlamlıfarkın olduğu saptanmıştır. Mezun olunan lise türünün ngilizce öğretmen adaylarınınöğretmenlik ve yabancı dil olarak ngilizce kullanma becerilerine ilişkin öz yeterlikinançlarında anlamlı bir fark yaratmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Self efficacy (SE) is believed to play a key role in the formation of human behavior. It refersto a belief in one?s ability to successfully perform a particular behavior or task. The actions ofpeople are more based on what they believe than what is actually true. Teacher efficacy, onthe other hand, is defined as the belief of teachers in their ability to affect studentachievement.This research aimed to determine whether there was a meaningful relationship betweenteaching SE and SE in using English as a foreign language. In this context, in terms ofteaching SE, student engagement/ teaching strategies and classroom management were takeninto consideration. As for using English as a foreign language, SE beliefs in the four basicskills: reading, listening, speaking and writing were taken into consideration. Thus, theteaching SE and English SE of English language teacher candidates were compared based onthe university they were studying at. In addition, the teaching SE and English SE of Englishlanguage teacher candidates were researched to determine whether the university they studiedat and the type of high school they graduated from had an effect on their efficacy beliefs. Thesample group comprised of 1182 English teacher candidates from 20 state universities amongdifferent regions and cities in Turkey. Data was gathered through two questionnaires, one ofwhich is ?Teacher SE Questionnaire?, developed by Tschannen-Moran and Hoy, and theother is ?The Capability for Using English as a Foreign Language Questionnaire?.The findings indicated that there is no meaningful relationship between teaching SE and SE inusing English as a foreign language. Furthermore, the outcomes of the research showed thatthere is meaningful difference among some universities in terms of the two variables.Similarly, the research showed there is no significant difference among the teacher candidatesin terms of the type of high school they graduated from in terms of teaching SE beliefs and SEbeliefs in using English as a foreign language.