İlköğretim sekizinci sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde çoklu zeka kuramının öğrencilerin erişisine ve derse karşı tutumlarına etkisi
The Effects in level reach and attitude point at primary grade eight in the lesson of 'History of Turkish Republic Revolutions and Kemalism' due to multiple intelligences theorems
  1. Tez No: 188604
  2. Yazar: ŞENGÜL YEKREK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL AVCI, YRD. DOÇ. DR. SERAP EMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, Geleneksel Öğretim, T.C.nkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Multiple ntelligences, Traditional Learning, History of TurkishRepublic Revolutions and Kemalism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmada ilköğretim sekizinci sınıf T.C. nkılâp Tarihi ve Atatürkçülükdersi Türkiye Cumhuriyeti'nin Dış Siyaseti ünitesinin öğretiminde Çoklu ZekaKuramının erişiye ve öğrenci tutumlarına etkisi incelenmiştir.Bolu ilinde bulunan Canip Baysal lköğretim Okulunun sekizinci sınıföğrencilerinden iki grup üzerinde yürütülen araştırmada; kontrol grubundageleneksel öğretim, deney grubunda çoklu zeka kuramı işe koşulmuştur.Araştırmada veriler ön test, son test ve tutum testi ile toplanmıştır. Buveriler aritmetik ortalama, standart sapma ve ?t? testi ile analiz edilmiştir.Araştırmada ulaşılan sonuçlar şöyle özetlenebilir:1. Çoklu zeka kuramının uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretiminuygulandığı kontrol grubu arasında bilgi düzeyi erişi puanları açısından deney grubulehine anlamlı bir fark bulunmuştur.2. Çoklu zeka kuramının uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimuygulandığı kontrol grubu arasında kavrama düzeyi erişi puanları açısından deneygrubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.3. Çoklu zeka kuramının uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimuygulandığı kontrol grubu arasında uygulama ve daha üst düzey erişi puanlarıaçısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.4. Çoklu zeka kuramının uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimuygulandığı kontrol grubu arasında toplam erişi puanları açısından deney grubulehine anlamlı bir fark bulunmuştur.5. Çoklu zeka kuramının uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretiminuygulandığı kontrol grubu arasında tutum puanları açısından deney grubu lehineanlamlı bir fark bulunmuştur.Elde edilen bu sonuçlar, çoklu zeka kuramının uygulanması durumunda,T.C. nkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin daha verimli olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effects of using multipleintelligence approach in teaching the chapter entitled ?The Forign Policy of TurkishRepublic? in the History of Turkish Republic Revolutions and Kemalism courseupon the attitudes and geins of eighth grade students in the primary school.At the proceeding study, having two groups from eight grade students inCanip Baysal Primary Scholl students in Bolu , traditional teaching is applied forcontrol group and multiple intelligences is applied for subject group.In the study data has been given by pre-test, last-test and attitude test. Thesedata analyze with t-test, standart devision and mean.The result of the study could be summarized as follows :1. There was a significant difference between subject group applied multipleintelligences, and cotrol group applied traditional teaching as an advantage of subjectgroup from the point of view of knowledge level reaching point.2. There was a significant difference between subject group applied multipleintelligences, and cotrol group applied traditional teaching as an advantage of subjectgroup from the point of view of understanding level reaching point.3. There was a significant difference between subject group applied multipleintelligences, and cotrol group applied traditional teaching as an advantage ofsubject group from the point of view of applying and more high level reaching point.4. There was a significant difference between subject group applied multipleintelligences and cotrol group applied traditional teaching as an advantage of subjectgroup from the point of view of total reaching point.5. There was a significant difference between subject group applied multipleintelligences and cotrol group applied traditional teaching as an advantage of subjectgroup from the point of view of attitude point.According to this results, in the event of applying multiple intelligences, inthe History of Turkish Republic Revolutions and Kemalism course is more effective.