8. sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde bir öğretim tekniği olarak ?drama?
?Drama? as a teaching technique in 8th grade T.C. Revolution History and Kemalism
  1. Tez No: 218894
  2. Yazar: ALİ ALTIKULAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT GÖKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih, Öğretim Tekniği, Eğitim, Drama, History, Teaching Technique, Education, Drama
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim 8. sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi ?Kurtuluş Savaşı? ünitesinde drama tekniğinin nasıl kullanılabileceğine ilişkin etkinlikler oluşturmak ve oluşturulan etkinliklerin öğrencilerin konuları öğrenme düzeylerini yükseltip yükseltmediğini incelemek ve betimlemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, deney grubuna Kurtuluş Savaşı ünitesinde yer alan konularla ilgili drama etkinlikleri uygulanmış, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim teknikleri kullanılmıştır. Betimlemeli ve deneysel bir yüksek lisans tezi olan bu çalışmada T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde drama tekniğinin kullanımı gösterilmeye çalışılmış; diğer taraftan ?Deney grubu ile kontrol grubunun öğrenim düzeyleri ve tutumları arasında anlamlı bir fark var mıdır.? sorusuna yanıt aranmıştır.Araştırma, 2006?2007 eğitim-öğretim yılında Ankara İli, Elmadağ İlçesi, Lalahan Beldesi'ndeki iki ilköğretim okulu olan Lalahan Serdar Tosun İlköğretim Okulu'ndan 46, Lalahan İlköğretim Okulu'ndan 50, toplam 96, sekizinci sınıf öğrencisi ile yapılmıştır.Araştırmada elde edilen veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen ünite başarı testi ve tutum ölçeği ile toplanmıştır. Tutum ölçeği ve ünite başarı testinin kapsam geçerliliği sağlandıktan sonra, testlerin güvenilirlik çalışması yapılmıştır. Uygulama sonuçlarına göre ünite başarı testinin güvenirlik katsayısı 0,77, tutum ölçeğinin güvenirlik katsayısı 0,86 olarak bulunmuştur.?Kurtuluş Savaşı? ünitesi başlamadan 2 hafta önce deney ve kontrol grubuna ünite başarı testi ve tutum ölçeği ilk test olarak uygulanmıştır. 6 hafta süren uygulamadan 2 hafta sonra aynı testler son test olarak uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler t-testi ile çözümlenmiştir.Sonuç olarak, araştırmada elde edilen bulguların hepsi drama tekniğinin öğrencilerin ders başarısını ve derse karşı tutumunu olumlu yönde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to compose activities about how drama techniques can be used in ?Independence War? unit in Turkish Republic Revolution History and Kemalism lesson; describe and research whether the composed activities increase the students subject learning level or not. For this aim, drama techiques about the subjects in Independence War unit were applied on an experiment group and traditional teaching techniques were applied on a checking group. In this study which is an experimental and descriptive master?s degree thesis it was attempted to show the use of drama technique in Turkish Republic Revolution History and Kemalism lesson and an answer was searched for the question of ?Is there any meaningful difference between the learning level and attitudes of experiment group and checking group??This search was aplied on total 96 8th grade students 50 of who are from Lalahan Primary School and 46 of who are from Lalahan Serdar Tosun Primary School which are in Lalahan town in Elmadağ county in Ankara city, in 2006-2007 education year.Data gained from the search was collected with the unit success test and attitude measure that were developed by the researcher. After making the content validity of the unit success test and attitude measure, the tests reliability study was done. According to the application results, it was found out that reliability coefficient of unit success test is 0,77; reliability coefficient of attitude measure is 0,86.Two weeks before the ?Independence War? unit started, unit success test and attitude measure was applied as the intial test on experiment and checking groups. Two weeks after 6 weeks of application same tests were applied as the last test. Data gained from the search was analyzed by the t-test.As a result, all the data gained shows that drama tecnique effects the students? lesson success and their attitude toward lesson in a positive way.