An Empirical study of relationships among organizational justice, organizational commitment, leader-member exchange,and turnover intention
Örgütsel adalet, örgütsel bağlılık, lider-üye mübadele ilişkisi, ve ayrılma niyeti arasındaki ilişkiler üzerine ampirik bir çalışma
  1. Tez No: 188609
  2. Yazar: GÜLCE GÜRPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET YAHYAGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organizational justice, organizational commitment, leader-memberexchange, turnover intention
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZETBu çalışma çalışanların örgütsel adalet algıları, örgütsel bağlılıkları, üst-ast ilişkileri ve deişten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkileri incelemektedir. Bu çalışma için veri orta ölçekli,tv-radyo yayını sektöründe faaliyet gösteren devlet kurumunun 100 işgöreninden oluşanörneklemden toplanmıştır. Verilerin toplanmasında 44 sorudan oluşan anket kullanılmış vedağıtılan toplam 100 adet anket formundan 65 adet anket cevaplanmıştır (geri dönüşüm oranı% 65 ). Anketlerden elde edilen veri korelasyon ve çoklu regresyon analizleri kullanılarakanaliz edilmiştir. Uygulanan analiz sonuçları, çalışanların örgütsel adalet algıları ile örgütselbağlılıkları arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bundan başka, örgütsel adaletalgıları ile üst-ast mübadele ilişkisi arasında anlamlı ve pozitif bir ilişkinin varolduğubulunmuştur. Çalışmanın en önemli sonucu ise, üst-ast mübadele ilişkisindeki değişimin %57'nın dağıtılan adalet tarafından açıklandığıdır. Elde edilen sonuçlara dayanarak, örgütseladalet algılarının artırılması işgörenlerin örgütsel bağlılığını ve üst-ast arasındaki mübadeleilişkisini artırabileceği önerilmiştir. Üst-düzey yöneticiler örgütlerde örgütsel adaletisağlamanın yaratacağı olumlu sonuçları göz önünde bulundurmalıdırlar.Anahtar Kelimeler : Örgütsel adalet, örgütsel bağlılık, üst-ast mübadele ilişkisi, ayrılmaniyeti.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study examines the nature of relationships between employees? perception oforganizational justice, organizational commitment, leader-member exchange, and as well asturnover intention. Data was collected from the sample of 100 employees in a medium-sizedpublic corporation operating in tv-radio broadcasting sector. A questionnaire with 44questions was used for data collection. Out of the 100 distributed, 65 questionnaires werereturned yielding a response rate of 65 %. Responses from the questionnaires werestatistically analyzed with correlation and multiple regression analyses. Results of analysesindicated that a significant relationship exists between perception of organizational justice andorganizational commitment. Further, perception of organizational justice was found to besignificantly and positively related to leader-member exchange. Furthermore, an importantoutcome of the study is that the variable distributive justice explained a considerable part ofvariation ( 57 % ) in leader-member exchange. Based on this results, we suggested thatfostering perception of organizational justice could promote both organizational commitmentand leader-member exchange in the workplace. Top management of any organization shouldtake into consideration of positive outcomes of focusing on fairness in organization.