Sınıf öğretmeni adaylarının matematik kaygısının bazı psiko-sosyal değişkenler açısından incelenmesi (Cumhuriyet Üniversitesi örneği)
Examining of preservice primary teachers'mathematics anxiety in relation to some psycho-social variables
- Tez No: 188949
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ARZU TAŞDELEN KARÇKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik kaygısı, öğretmen adayı, psiko- sosyal değişkenler, mathematic anxiety, teacher candidate, psycho-social variants2
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Matematik çok yönlü bir bilim dalıdır. Bilim ve teknolojide olduğu kadar günlükyaşamdaki yeri ve önemi tartışılmaz. Bu nedenle, matematik öğretimi bütün dünyaülkelerinde özel bir önem ve önceliğe sahiptir. Matematiğin uygulanmadığı teknik alan yokdenecek kadar azdır. Tıp, sosyal, siyasal, ekonomi, işletme, yönetim v.b. bilimler dematematiksel yöntemlere dayanmaktadır. Kısaca matematik, insanlığın ortaya çıkardığı enbüyük ortak ve evrensel değerlerden biridir.Bir toplumun gelişerek bilgi toplumu olabilmesinde matematik eğitiminin veöğretiminin rolü büyüktür. Matematik eğitimi ve öğretimi konusunda en büyük rol, eğitimsistemi içerisindeki öğretmenlere düşmektedir. Gelecek nesli, çağın ihtiyaçlarına cevapverecek nitelikte yetiştirecek öğretmenlerin nitelikli olarak yetişmeleri gerektiği yadsınamazbir gerçektir. Öğretmen adaylarının iyi bir matematik eğitiminden geçmesi de nitelikliöğretmen ve nitelikli bir nesil yetiştirilmesinde çok önemlidir.Bu yüzden eğitimde özel olarak üzerinde durulması gereken matematik dersininöğretiminde bilişsel ve duyuşsal giriş davranışlarına önem verilmelidir. Bu açıdan matematikkaygısının oluşumu ve azaltılması konusunda yapılacak araştırmalara ihtiyaç vardır.Matematik kaygısı, derse karşı olumsuz duyguların oluşmasına yol açmakta ve bununsonucunda da öğrenciler matematik dersinde işlenen konuları anlamada güçlük çekerekbaşarısız olmaktadırlar.Bu araştırmada, Sınıf Öğretmeni Adaylarının, matematik kaygısının hangi psiko-sosyal değişkenlerle ilgili olduğu araştırılarak, bu konuda neler yapılması gerektiği konusundabazı çözüm önerileri sunulmuştur.Araştırma 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Cumhuriyet Üniversitesi EğitimFakültesi Sınıf Öğretmenliği III. ve IV. sınıfında bulunan 182 öğretmen adayı üzerindeyürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesinde bulunanIII. ve IV. sınıf öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırma, Sınıf Öğretmenliği III. ve IV. (I. ve II. öğretim ) sınıf öğrencileri ile sınırlıdır.Sınıf öğretmeni adaylarının matematik kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla,matematik kaygısını derecelendirme ölçeği ile kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Testlerdenelde edilen veriler SPSS programında değerlendirilerek, frekans, yüzde, aritmetik ortalama vestandart sapma değerleri hesaplanmıştır.Araştırma sonucunda şu bulgulara ulaşılmıştır:1. Sınıf öğretmeni adaylarının matematik kaygılarının ?cinsiyet? değişkeni ilebağlantılı olduğu görülmüştür.2. Sınıf öğretmeni adaylarının matematik kaygılarının ?liseden mezun olunanprogram türü? değişkeni ile bağlantılı olduğu görülmüştür.3. Sınıf öğretmeni adaylarının matematik kaygılarının ?lisedeki matematik başarısı?değişkeni ile bağlantılı olduğu görülmüştür.4. Sınıf öğretmeni adaylarının matematik kaygılarının ?ÖSS'de yaptıkları matematiksorusu neti? değişkeni ile bağlantılı olduğu görülmüştür.5. Sınıf öğretmeni adaylarının matematik kaygılarının ?kendilerini algıladıkları zekadüzeyi? değişkeni ile bağlantılı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Mathematics is a well-rounded discipline. It?s importance and place in daily life can?tbe discussed as well as science and technology. For this reason, mathematics education has aspecial importance and priority around the world. The technical field that in mathematics isn?tapplied is too little or no. The disciplines e.g. medical science, social, political, economy,business, administration is based on mathematical methods. In short, mathematics is one ofthe biggest associated and universal value.Mathematic education and intruction have an important role in the development of thesociety into an information society. The teachers in the education system play the biggestpart in the math education and instruction. It is an undeniable fact that teachers who will raiseand educate the next generation in a way that will respond to the needs of the contemporaryage must first of all be raised in the best way achievable. Providing a good mathematicstraining for teacher candidates is too important at raising quality teacher and qualitygeneration.So, in math education, needing specially deliberated, cognitive and affective entrybehaviours must be attached importance. From this aspect, the researches about mathematicsanxiety?s formation and reduction of this anxiety are needed. Mathematics anxiety pioneernegative feelings against the courses, as a result of this students have diffuculty inunderstanding the subjects wich are taught in mathematics lessons and they fail.In this research, which variables concerned with candidate teachers? studying as seniorstudents in the Faculty of Education - Department of Elementary Education (ELE)mathematics anxiety is researched and solutions were suggested as to how these applicationscan be transformed into a more effective structure.The study was carried out on 182 teacher candidates studying as senior students in theCumhuriyet University, Faculty of Education Department of Elementary Education in the2004-2005 academic year. The study is limited to Department of Elementary Education GradeIII and IV (semester I and II) students. The universe of the survey is composed of the teachercandidates studying in the Third and Fourth Grade in the Department of ElementaryEducation in Cumhuriyet University.A survey was carried out for the purpose of identifying the anxiety level of teachercandidates. The data obtained from the survey were evaluated using the SPSS program, andthe relevant frequencies, percentages, arithmetic means and standard deviation values werecalculated.The following findings were achieved as a result of the survey:1. It?s seen that elemantary school teacher candidates? math anxiety is related togender variant.2. It?s seen that elemantary school teacher candidates? math anxiety is related to sort ofgraduated program in high school variant.3. It?s seen that elemantary school teacher candidates? math anxiety is related to thesuccess of math in high school variant.4. It?s seen that elemantary school teacher candidates? math anxiety is related to clearanswer they made in OSS variant.5. It?s seen that elemantary school teacher candidates? math anxiety is related to theintelligence level they perceive themselves on variant.