Volunteers or governors rethinking civil society in Turkey beyond the problematic of democratization: The case of TEGV
Gönüllüler veya yönetenler Türkiye'de sivil toplumu demokratikleşme problematiğinin ötesinde yeniden düşünmek: TEGV örneği
- Tez No: 188983
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP ÇAĞLAYAN GAMBETTİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Civil Society, Neo-Liberalism, Governmentality, Volunteerism, MiddleClass.iii
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Gönüllüler veya Yönetenler? Türkiye'de Sivil Toplumu DemokratikleşmeProblematiğinin Ötesinde Yeniden Düşünmek: TEGV ÖrneğiYasemin pekBu çalışma temel olarak neo-liberal politikaların ve buna eşlik eden devletinzayıflaması sürecinin 1980 sonrası Türkiye'de sivil toplumu yorumlamada oldukçaönemli olduğunu iddia etmektedir. Bunun sonucu olarak, sivil topluma dairakademik tartışmaların odağı olan demokratikleşme problematiğinin ötesine geçmeyiönermektedir. Özellikle de 1999'daki Marmara Depremi'nden sonra ?hizmet veren?ve ?devlete destek olan? sivil toplum kuruluşları teşvik edilmeye başlanmıştır. Busüreçle birlikte artık gönüllü kuruluşlar ve gönüllülük sivil toplumun anlamını veiçeriğini belirlemede önemli bir yere sahiptir. Devlet, özel şirketler ve vatandaşlararasında etkili bir yönetim amacıyla artan işbirliği, devlet ve sivil toplum arasındavar olduğu düşünülen ayrımı da yok etmektedir. Aynı süreçte orta sınıflar da bukuruluşlar aracılığıyla politik ve sosyal hayatta nüfuzlarını arttırmaya başlamış veKemalist modernleşme söylemini yeniden üretmişlerdir. Türk Eğitim Gönüllüleriüzerine yürütülen bu alan çalışması hem sivil toplum kuruluşlarının pek çok alandahayatımızın bir parçası olmaya başladığı bu sürecin karmaşıklığını analiz etmeyehem de sivil toplumun Türkiye'deki orta sınıf söylemine nasıl bir ?müdahale alanı?açtığını anlamlandırmaya çalışmaktadır. TEGV'in kurumsal söyleminin yanı sıraburada çalışan gönüllülerle derinlemesine yapılan mülakatlar yorumlanmaktadır. Buyorumlama sürecinde, TEGV'in programlarında kullanılan projeleri ve teknikleriyönetimsellik çalışmaları tarafından sunulan analitik araçları kullanaraksorunsallaştırdım. Bu sorunsallaştırma, ülkenin modernleştirilmesine duyulanKemalist arzuyla, bireysel sorumluluk ve kendine güven gibi neo-liberal vurgularıbirleştiren TEGV'in söylemsel yapısını incelemektedir. Bunun yanı sıra, özellikle1990 sonrası Türkiye'de sivil toplum ve devlet üzerine farklı bir şekilde düşünmeyeiten gönüllü öznelliğinin karmaşıklıkları etraflıca tartışılmaktadır.iv
Özet (Çeviri)
Volunteers or Governors? Rethinking Civil Society in Turkey beyond theProblematic of Democratization: The Case of TEGVbyYasemin pekThis study basically argues that the context of neo-liberal policies and the parallelweakening of the state are considerably significant processes in interpreting civilsociety in post-1980 Turkey. Based on this argument, it offers to go beyond theproblematic of democratization which has been the focus of the academic discussionson civil society. Particularly after the Marmara Earthquake of 1999, the civil societyorganizations (CSOs) which provide social services to people and support the statebegan to be promoted. Thus, these voluntary organizations and volunteerism havebecome decisive in defining the meaning and content of civil society. Increasingcooperation between the state, private companies and citizens for effectivegovernment has transcended the supposed distinction between the state and civilsociety. It is also the same process through which the middle classes have begun toraise their voices in social and political life via these organizations and to reproducethe Kemalist discourse on modernity. This case study on TEGV (Türk EğitimGönüllüleri Vakfı) analyzes both the complexities of the process whereby CSOs areincreasingly becoming a part of our lives on a wide range of areas, and the openingup of a ?space of intervention? for the discourse of the middle class in Turkey. Theofficial discourse of TEGV is interpreted alongside in-depth interviews conductedwith the volunteers working there. In this process of interpretation, I problematizedthe projects and techniques deployed in TEGV?s programs through the analyticaltools provided by governmentality studies. This problematization delineates thediscursive formation of TEGV which harmonizes the Kemalist aspiration tomodernize the country with the neo-liberal emphasis on self-responsibility and self-confidence. Besides, the complexities of volunteer subjectivity are discussed atlength, leading us to rethink civil society and state especially in post-1990 Turkey.