Between desire and truth: The narrative resolution of modern-traditional dichotomy in Asmalı Konak
Arzu ve doğru arasında: Asmalı Konak'ta modern-geleneksel ikiliğinin anlatısal çözülmesi
  1. Tez No: 189010
  2. Yazar: ZEYNEP FEYZA AKINERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜKHET SİRMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: televizyon, modernlik, melodram, pembe dizi, doğru, arzu, television, modernity, melodrama, soap opera, truth, desire
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez Türkiye'de iki yıl süreyle yayınlanan ve bu süre içinde ülkenin en popüler dizisihaline gelen Asmalı Konak dizisini incelemektedir. Asmalı Konak Türkiye'de milliyetçitahayyülün modern olabilmek için çözülmesi gereken en önemli çatışma olan modern-geleneksel ikiliğiyle ilgili önemli soruları gündeme getiren kültürel bir metin olarakincelenmeye değerdir.Asmalı Konak 'ın neden bu kadar popüler olduğu sorusuna cevap verebilmek içinetnografik bir yaklaşım benimsedim. Öncelikle dizinin görsel, türsel ve anlatısal özellikleriniinceledim. Görsel özellikler anlatının dekoru olarak ele alındı. Tür analizi için, türün dahagenel toplumsal bağlamla ilgili olduğu iddiasıyla, pembe dizi ve melodram türlerinikarşılaştırdım. Daha sonra, Asmalı Konak 'ın bir değişim hikayesi olduğu ve bu değişiminproblem çözme süreçlerini içeren anlatısal yapı aracılığıyla kurulduğunu iddia ederek anlatıanalizi yaptım.Metnin nasıl kodlandığına baktıktan sonra, bu kodların nasıl çözüldüğünü incelemekiçin niteliksel araştırma gerçekleştirdim. Asmalı Konak izleyicisi orta sınıf kadınlarla dörtodak grup mülakatı yaptım. Etnografik verileri analiz ederek izleyicilerin problem çözmesüreçlerini görmeye ve bu süreçler içerisinde yer alan dizi karakterlerini nasıldeğerlendirdikleri sorusuna cevap bulmaya çalıştım. İzleyicilerin anlatı üzerine iki çeşityorum yapma biçimi olduğu kanaatindeyim. Kod çözümü sürecini analiz ederek izleyicilerinanlatıyı bu yorumlama biçimlerine göre nasıl anlamlandırdıklarını incelemeye çalıştım.
Özet (Çeviri)
This thesis seeks to analyze a television serial Asmalı Konak, which has been aired inTurkey for two years and become the most popular television serial during this period. AsmalıKonak is worth examining as a cultural text, which raises crucial questions concerning themodern-traditional dichotomy in Turkey, which has been the uppermost conflict to beresolved to become properly modern in the nationalist imaginary of Turkey.In order to answer the question why Asmalı Konak has been so popular, I follow anethnographic approach. I first analyze the visual, generic and narrative qualities of the serial.The visual aspects are handled as the setting of the narrative. For the generic analysis, Icompare the genres of soap opera and melodrama arguing that the genre has to do with thewider social context. Further, I make a narrative analysis arguing that Asmalı Konak is a storyof change that is constructed through the narrative structure that involves conflict resolutionprocesses.After looking at how the text is encoded, I undertake a qualitative research toinvestigate how it is decoded. I conducted four focus group interviews with the middle classwoman viewers of Asmalı Konak. How they decode the conflict resolution processes, and howthey assess the characters within those processes are the questions I seek to answer in myanalysis of the ethnographic data. I argue that there are two registers according to which theviewers comment on the narrative: register of truth and register of desire. In my analysis ofthe decoding process, I elaborate on how they construe the narrative according to theseregisters.