Getiri öngörülebilirliği kapsamında aşırı tepki verme hipotezinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda test edilmesi
Testing overreaction hypotesis on the Istanbul Stock Exchange in the frame of return predictibility
- Tez No: 189154
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NEVİN YÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tahmin edilebilirlik, Davranışsal finans, Aşırı tepki verme
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZETBu çalışmada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören firmalara aitfinansal bilgiler ile firmaların hisse senedi getirileri arasındaki ilişkiler test edilmiştir. Bukapsamda firmalar hakkındaki bilgiler, firmaların finansal tablolarından elde edilen verilerçerçevesinde, nakit yaratma potansiyeli göstergesi olan değişkenlerin hesaplanması yoluylaelde edilmiştir. Elde edilen bu değişkenler kullanılarak firmalar arasında derecelendirmeişlemi yapılmış ve derece esaslı beş adet portföy oluşturulmuştur. Yatırımcıların halkaaçılanan bilgilere tepkilerini ölçmek amacıyla, derece esaslı portföylere dayalı olarak,firmaların hisse senedi fiyatları, getirileri ve endeksi aşan getirileri hesaplanmıştır. Bulgularagöre, derece esaslı portföy stratejilerinin, dikkate değer anormal getiriler elde edilmesineneden olabildiği saptanmıştır. Bununla birlikte normal olmayan getirilerin büyük çoğunluğuküçük firmalar tarafından sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTİn this study, the relationship between financial information and stock returns aretested for a sample of firms listed Istanbul Stock Exchange. In this frame, information aboutfirms is captured from firm?s financial statements by calculating variables that have cash flowgenerating potential. Using these variables, scoring of firms were accomplished and five scorebased portfolios are formed. To determine investors reaction to publicly known information,firms stock prices, returns and excess return are calculated based on score based portfolios.Acording to findings it is found that score based portfolio strategies can produce significantabnormal returns. In additional to this small firms stocks generate most of the abnormalreturns.Key Worlds: Predictibility, Behavioral finance, Overreaction,