Reklamda yaratıcılık ve konumlandırma stratejileri Coca-Cola örneği
Strategies of creativity and positioning in advertising the sample of Coca-Cola
  1. Tez No: 189182
  2. Yazar: TUNAHAN ATCILAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Yaratıcılık, Konumlandırma, Coca-Cola, Advertisement, Creativity, Positioning, Coca-Cola
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Reklamcılıkta hedef kitlenin dikkatini belirli bir yönde reklama ve dolayısıylaürüne çekebilmek ve hedef kitleyi belirli ve istenen bir davranışa doğruyönlendirebilmek her zaman için kolay gerçekleşebilecek bir durum değildir. Tüke-ticinin istek ve ihtiyaçlarına seslenecek ve onu harekete geçirecek bir reklam içeriğioluşturabilmek yaratıcı çalışmaların yapılmasını gerekli kılmaktadır.Reklamda yaratıcı stratejilerden bahsedince üç temel strateji akla gelmektedir.Bunlar Temel Satış Vaadi, Marka majı ve Konumlandırma olmaktadır.Konumlandırmada anahtar, müşterinin, ürünün kendi ürün grubu içinde duruşunadair açık bir fikre sahip olmasıdır. Firmalar ürünlerinin tüketiciler tarafından farkedilmesini sağlamak amacıyla konumlandırmaya başvurmaktadırlar.Bu çalışma sonucunda, marka bilinirliğinin ve müşteri tarafından sempatiduyulan bir marka olarak onun zihninde konumlanmanın günümüz rekabet ortamındaki önemi ortaya konmuştur. Yapılan araştırmalarda global pazarda %94 gibi biroranla neredeyse bütün dünyanın tanıdığı ve pek çoğunun sempati beslediği bir markaolan Coca-Cola bu stratejiyi en başarılı şekilde uygulamaya koyan firmalardan biriolduğuna dair bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is not always easy to take the attention of the consumers to a certain point inadvertising and consequently to the product and direct the target audience to a desirablebehavior. Creative studies should be carried out in order to create an advertisementcontent which replies the demand and the requirement of the consumers and activatesthem.Three main strategies are remembered when talking about creative strategieswhich are; Basic Sales Promise, Brand Image and Positioning. The key in positioning isthe customer to have a clear opinion of the position of the product in their productcategory. Companies refer to positioning to be noticed by the consumers.As a result of this study, the importance of brand awareness and being a brandwhich takes a like by the consumers and the position in their minds in today?scompetition atmosphere is introduced. With the studies carried on in global market,there are findings that Coca-Cola which is a company recognized by a ratio of 94%almost by the whole world is one of the most successful companies which applies thisstrategy in the best way.