Yenilenen ortaöğretim din kültürü ve ahlak bilgisi 9. ve 10.sınıf programının kavram haritası tekniği ile işlenişi
To Proceed the renewed secondary education class program of 9th and 10th year of religion culture and knowledge of moral with concept map technique
  1. Tez No: 189353
  2. Yazar: PERVER GERÇEKCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA TAVUKÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim Tekniği, Kavram Öğretimi, Kavram Haritası, Anlamlı Öğrenme, Öğrenme Alanı, Teaching technique, Concept Teaching, Concept Map, meaningful learning, learning, Learning field
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bugün, her alanda sürekli baş döndürücü bir değişim ve gelişimin yaşandığıve bilgi üretiminin olanca hızıyla arttığı bir dünyada mevcut bilgi yığınlarınıezberleyen değil; bilgiye ulaşma yollarının bilen ve bilgiyi günlük yaşamınproblemlerini çözme amaçlı kullanabilen bireyler yetiştirmek en önemliproblemlerden birisidir.Bu nedenle okulda verilen eğitim-öğretim faaliyetleri çağın gerekleriyleuygun hale getirilmeli, klasik yöntem ve tekniklerin yerine yeni ve daha üst düzeybilişsel gelişme olanak tanıyan değişik araçlar denenmeli ve okulun fonksiyonelliğiarttırılmalıdır.Bu noktada kavram haritası, pek çok olumlu sonucun elde edilmesineolanak tanıyan ve klasik kavram öğretim tekniklerine alternatif teşkil eden, bireyinbir konudaki bilgilerini nasıl örgütlediğini ortaya koyan şematik bir yapıdır. Ayrıcaezbere öğrenme yerine anlamlı öğrenmeye imkan tanıdığı, eski bilgilerle yeni bilgilerarasındaki transferi kolaylaştırdığı ve kavramlar arası ilişkiyi görsel hale getirdiğiiçin pratik işlevi yüksek bir öğretim materyalidir.Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi gibi soyut kavramların yoğunluk kazandığıöğrenme alanlarında kavram haritası tekniğinden yararlanmak ezbere öğrenme yerineanlamlı öğrenmeyi destekleyecek, hem öğrenci, hem öğretmen açısından öğretimsürecini daha farklı ve ilginç hale getirecek, derslerin verimliliğini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Today, a continuous vertiginous change and progress is being lived atevery field and thet knowledge increases at full pet in our world; the mostimportant problem is to grow individuals who don?t memorize the presentknowledge accumulations, who know the ways to reach the knowledge and whouse the knowledge to solve the daily life problemsSo, the education and teaching activities at the school should match therequirements of century and various tools which supply possibilities for newand higher level scientific developments should be experienced instxead ofclassical methods and techniques and the functionality of school should beincreased.At that point, the concept map is a schematic structure which enables toget many positive results, ant alternative to classical concept teachingtechniques, set forth what the individual learn from any subject. Also it is apractical and high functionality teaching material which enables learningmeaningful in stead of memorizing learning, makes easy to transfer betweenxold and new knowledge, and makes visual the relationship of among cocepts.At the learning areas which has abstracts concepts as Religion Cultureand Knowledge of Moral, To get benefit from concept map technique, tosupport meaningful learning instead of memorizing learning, to make moreinteresting and different the training duration at the respect of both student andteacher willi increase the productivity of the lesson.