İşletmelerde personel güçlendirme uygulamalarının örgütsel yaratıcılık ve yenilikçiliğe etkileri üzerine imalat sanayiinde bir uygulama
An application in manufacturing industry on the effects of organizational creativity and innovativeness of employee empowerment applications in companies
- Tez No: 189458
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TAHİR AKGEMCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küresel Rekabet, Personel Güçlendirme, Yaratıcılık, Yenilik, Yenilikçilik, Globalization, Global Competition, Empowerment, Creativity, Innovation, Innovativeness
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Küreselleşme ve küresel rekabet günümüzün hızla değişen iş dünyasındaorganizasyonların birbirinden farklarının ortaya çıkmasında önemli bir etkiyesahiptir. Zaman göstermektedir ki, teknolojideki hızlı değişim organizasyonmodellerini ve yönetim anlayışlarını da değiştirmektedir. Bu süreçte örgütselyaratıcılığın ve yenilikçiliğin sürekli rekabet ortamında işletmelerin başarısında kilitrol oynadığı görülmüştür. Yaratıcılık firmanın yeni düşünceler üretme gücü olarakele alınırken, yenilikçilik firmanın yeni ürünler, yeni yönetim süreçleri ve fikirleriteşvik etmesiyle ilgilidir. Firmanın yaratıcılık ve yenilikçilik kapasitesi,performansının önemli bir göstergesi olmaktadır.Çalışanların desteklenmesi sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede önemlibir faktördür. Bundan dolayı, İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamaları (merkezdenuzaklaşma, disiplinler arası takımlar oluşturma, yetki devri, çalışanın güçlendirilmesivd.) işletmenin başarısını yakından etkilemektedir. Çünkü çalışanın otoritesi veotonomisi olmaksızın değişime katkıda bulunması imkansızdır. Bu nedenleçalışanların güçlendirilmesine yönelik uygulamalar yaratıcılık ve yenilikçiliğin önkoşulu olarak kabul edilmektedir.Bu çalışmada küresel rekabet ortamında değişimin gücünden en iyi şekildefaydalanabilmek için bir zorunluluk olan personel güçlendirme kavramı sosyalboyutu da göz önünde bulundurularak ele alınmış, örgütsel yaratıcılık ve yenilikçiliküzerindeki etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Görülmektedir ki, personelgüçlendirmenin ve onun sosyal yapısal boyutlarının örgütsel yaratıcılık veyenilikçiliğe etkileri, işletmelerin başarısını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In today?s fast changing business environment, competition is often thedifference between the organizations. Time has become an integral part of ourunderstanding of the context of organizations, particularly as the pace of change inbusiness models continues to mirror the relatively fast evolution of technology. Theimportance of time is particularly magnified in the social context of organizationalcreativity, as innovation has become the key strategic orientation of organizationsattempting to achieve a sustained competitive advantage in today?s knowledge-richand hypercompetitive global environment. A key component in the success ofindustrial firms is the extent of their creativity and innovativeness. Innovativenessrelates to the firm?s capacity to engage in innovation; that is, the introduction of newprocesses, products, or ideas in the organization.Organizational support of employees' creative problem-solving outputs iscritical for maintaining a competitive advantage. Employees constitute a competitiveadvantege. Therefore, Human Resource Management practices (including,decentralization, interdisciplnary teams, delegation of responsibility, employeeempowerment etc.) are important and constitute one of the most strategically relevantresources. Unless employees have autonomy and authority over their immediatework, it is often not possible to effect change, even if new ideas are present.Empowerment, therefore, is commonly considered a prerequisite for innovation. Italso encourages the self-reliance and active problem solving that spur individualinnovation.This paper integrates research on social aspects of employee empowerment,organizational creativity and innovation. We suggest that employee empowermentand its socio-structural dimensions has a significiant impact on the organizationalcreativity and innovativeness.