The Impact of employee perception of corporate social responsibility on organizational commitment: A scale development study
Çalışanları kurumsal sosyal sorumluluk algısının örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisi: Bir ölçek geliştirme çalışması
- Tez No: 189482
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR TİMURCANDAY ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Paydaş Yönetimi Teorisi, Sosyal Kimlik Teorisi, Örgütsel Bağlılık, Ölçek Geliştirme Çalışması, Corporate Social Responsibility, Stakeholder Management Theory, SocialIdentity Theory, Organizational Commitment, Scale Development Study
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), literatürdeki en çok tartışılankavramlardan biridir. Bu tartışmanın bir nedeni, akademisyenlerin KSS'ninkavramsal ve teorik çerçevesini oluştururken ortaya koydukları farklıperspektiflerde bulunabilir. Fakat bu tartışmanın bir diğer ekseninde,KSS'nin örgütler ve paydaşları üzerindeki olası etkisi yer almaktadır. Buetkiyi farklı boyutlarıyla araştıran, artan sayıdaki görgül çalışmaya rağmen,literatürde KSS'nin çalışanlar üzerindeki etkisini ortaya koyan çok azsayıda çalışma bulunmaktadır.Bu çalışmanın amacı, çalışanların KSS algısının, örgütsel bağlılıklarıüzerindeki etkisini sosyal kimlik teorisi bağlamında ortaya koymaktır.Önerilen bu ilişkinin varlığını analiz etmek için, Türkiye'de bulunan farklıörgütlerde çalışan, 269 kişi üzerinde görgül bir çalışma yapılmıştır.Araştırmanın sonuçları, örgütsel bağlılıkla, `sosyal ve sosyal olmayanpaydaşlara yönelik KSS', `çalışanlara yönelik KSS' ve `müşterilere yönelikKSS' arasında bir ilişki ortaya koyarken, `devlete yönelik KSS' ile bir ilişkiolmadığını işaret etmektedir.Bu çalışmayı literatürdeki diğer çalışmalardan ayıran en temel özellik, ölçekgeliştirme sürecinde, KSS'nin paydaş yönetimi yaklaşımı bağlamında analizedilmesidir. Böylelikle bu çalışma, bir taraftan KSS'nin örgütsel bağlılıküzerindeki etkisi hakkında bilgi vermek yoluyla, diğer taraftan ise yeni,geçerli ve güvenilir bir ölçek sunarak, literatürün gelişimine katkıdabulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Corporate social responsibility (CSR) is one of the most controversialconcepts in the literature. A reason of this debate can be found in thedifferent perspectives of scholars when drawing the conceptual andtheoretical framework of CSR. However, another axis of the ongoing debateis the potential impacts of CSR on the organizations and theirstakeholders. Although there have been a growing number of empiricalstudies investigating different dimensions of this impact, there are very fewstudies that tries to identify the impact of CSR on employees in theliterature.This study aims to investigate the impact of the employee perception ofCSR on organizational commitment (OC) based on propositions derivedfrom the social identity theory (SIT). In order to analyse the proposedrelationship, an empirical study was conducted on 269 businessprofessionals working in the different organizations in Turkey. The resultsof survey indicated a relationship between organizational commitment and`CSR to social and non-social stakeholders?, `CSR to employees? and `CSRto customers?, but no link was identified with `CSR to government?.The distinctiveness of the study mainly emanates from analysing CSRbased on the stakeholder management theory in the scale developmentprocess. Therefore, the study has contributed the development of theliterature in terms of clarifying the impact of CSR on organizationalcommitment and providing a new, valid and reliable scale to measure CSR.