Küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yönelik devlet yardımları: Türkiye ve Avrupa Birliği uygulamaları
State aids to small and medium sized enterprises: cases of Turkey and European Union
  1. Tez No: 189539
  2. Yazar: AYLİN İDİKUT ÖZPENÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ASUMAN ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, İşletme, Economics, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Devlet Yardımları, Girişimcilik, Avrupa Birliği, Uyumlaştırma, SME, State Aids, Entrepreneurship, European Union, Coordination
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKüçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere Yönelik Devlet Yardımları:Türkiye ve Avrupa Birliği UygulamalarıAylin İDİKUT ÖZPENÇEDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüMaliye Anabilim DalıKüreselleşmenin sosyal, kültürel, siyasal ve ekonomik etkileridoğrultusunda yaşanan gelişmeler, ülkelerin büyük bir değişim ve dönüşümsüreci içine girmesine sebep olmuştur. Aynı zamanda mevcut kurum ve kurallarıda etkileyen bu süreç ülke ekonomilerinin birbirleri ile uyum ve rekabet sorununuortaya çıkarmıştır. Buna bağlı olarak da ülkelerin birbiri ile işbirliği çabalarınınönemi artmıştır. Günümüzde, Türkiye'nin önünde de Avrupa Birliği üyeliğinihedefleyen çok önemli bir süreç şekillenmektedir.Yaşanan tüm bu gelişmeler işletmeleri de etkilemiş, özellikle ülkeekonomisinin lokomotifi olan KOBİ'ler Gümrük Birliği ile başlayan bu süreçte, buetkiyi daha güçlü bir biçimde yaşamıştır. KOBİ'lerin istihdam oluşturma, yeni işimkanları sağlama, bölgeler arasındaki dengesizliği giderme ve gelir dağılımındaadaleti sağlama gibi faydaları göz önüne alındığında, ekonomik alanda yaşananbu değişime ne kadar hızlı adapte olurlarsa, o kadar fazla, ülke refahının artışınakatkı sağlayabilecekleri söylenebilir. Bu çerçevede ekonominin bel kemiği olanKOBİ'lerin hükümetler tarafından da desteklenmesi gerektiği son yıllarda oldukçatartışılan konular arasında yer almaktadır.Türkiye, 1980 sonrasında küresel rekabete açılmış, Gümrük Birliği'ne dahilolmuş ve Dünya Ticaret Örgütü'nün bir üyesi olarak küresel rekabetin şartlarınıkabul etmiştir. AB ile uzun bir süredir devam eden üyelik çalışmaları 3 Ekim 2005tarihinde müzakere sürecinin başlaması ile son döneme girmiştir. Bu süreçuyumlaştırma çalışmalarını daha etkin ve zorunlu hale getirmiştir. Rekabet veuyum politikaları ile birlikte ülke ekonomilerinin genelini oluşturan KOBİ'leringeliştirilmesi, desteklenmesi ve AB ile rekabet edebilir hale getirilmesi gerekliliğiön plana çıkmıştır. AB ile uyum çalışmaları, aynı zamanda KOBİ'lere yönelikdevlet yardımlarına ilişkin Türkiye'de ki KOBİ mevzuatının da uyumunu gereklikılmaktadır. Bu uyum çalışmalarının devlet teşkilatı tarafından bir zorunlulukolarak değil, yapılması gereken bir görev olarak algılanması gerekmektedir.Bu açıdan değerlendirdiğimizde çalışmanın temel amacı, Türkiye ve AB'deKOBİ'lere yönelik devlet yardımlarıdır. KOBİ'lerin Türkiye ve AB ekonomisiiçindeki yerinin tespit edilerek Türkiye'nin AB'ye uyum sürecinde KOBİpolitikalarının topluluk mevzuatına uyumu, üzerinde ağırlıklı olarak durulankonular arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisState Aids to Small and Medium Sized Enterprises:Cases of Turkey and European UnionAylin İDİKUT ÖZPENÇEDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Public FinanceDevelopments that stems from social, cultural, political and economicaffects of globalization have led to worldwide great changes. At the same time,this process that have affected all current institutions and rules, have come outharmonization and competition problems among countries. On this account, theimportance of cooperative endeavors of countries has increased. Nowadays; infront of Turkey, there exists a very important period that aimed accession toEuropean Union.All of these developments have affected enterprises in Turkey especiallythose SMEs which can be defines as the locomotive of national economy, andthese effects have been seen strongly especially after the entrance to CustomsUnion. When we take the employment opportunities provided by theseenterprises and their effects in reducing the unjust national income distributioninto the consideration; we can easily assess that the faster the harmonizationprocess of Turkey to EU, the more this harmonization will contribute the nationalwelfare. In this respect, the reality, that SMEs that are the skeleton of Turkisheconomy should be supported by the government, has been discussed a lot inrecent years.After 1980 period, Turkey has opened her doors to global competition,has entered Customs Union and has accepted the criterion of global competitionas a member of World Trade Organization. Long-lasted membership process toEU has reached its last stage with the start of negotiation process by 3 October2005, and this process has have made the harmonization studies more efficientand crucial. The process has brought the vitality of supporting SMEs to improvetheir competitiveness on the way to harmonization with EU. Of course this willalso require the harmonization of legislation on state aids to SMEs. Thesestudies should be perceived by the government as a duty rather than anobligation.When we evaluate the process from such a perspective, we can set aimsof this study as; state aids to SMEs in Turkey and EU. The analysis of Turkishharmonization process in SME policies along with legislation to that in EU withdetermining the position of SMEs in both Turkish economy and that of EU takespart in the focus of subjects.