Türk siyasal yaşamında ortanın solu politikası
The Left of center politics in Turkish political life
- Tez No: 189691
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKKI UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Ortanın Solu, CHP, Sosyal Demokrasi, Siyaset, Bülent Ecevit), Left of Center, RPP, Social Democracy, Politics, Bülent Ecevit)
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Ortanın Solu, 1965 yılında CHP'nin siyasi yelpazedeki yerini ifade eden birkavram olarak; Genel Başkan İsmet İnönü tarafından kullanıldı. İlerleyen süreçteise Ortanın Solu taşıdığı özellikler itibariyle Sosyal Demokrat bir hareketinbaşlangıcı olarak kabul edildi. Bu anlamda Ortanın Solu, CHP'nin gelenekselyapısından ayrılan ideolojik bir dönüşümü de simgeliyordu. Ortanın Solu, CHPiçinde geçmişin geleceğe dönük bir yorumlamasıydı. CHP, hem kendi köklerinesahip çıkarak, hem de sürekli bir değişimi ön görerek yeniden yapılanıyordu.Ortanın Solunun 1965 yılında tanımlanmasıyla başlayan değişim; 1966'daBülent Ecevit'in Genel Sekreter olması ve liderliğin ile, Ortanın Solu ekibininMerkez Yönetim Kurulu'na hâkim olması ile hız kazandı. Ancak parti içindetartışmalar da alevlenmişti. Buna rağmen, Ortanın Solu bu tartışmalar etrafındagelişti, şekillendi ve Ortanın Solu ekibinin katkısıyla içerik olarak dolduruldu.Ortaya çıkan teori, bu ekibin ortaklaşa başarısıydı. Olgunlaşan teori, ilk olarak1969 seçimlerinde ?İnsanca Bir Düzen Kurmak İçin Halktan Yetki İstiyoruz? başlıklıseçim bildirgesine yansıdı. Bu bildirgeden sonra Ortanın Soluna ilişkin tartışmalardaha da şiddetlendi ve parti içi iktidar mücadelesine dönüştü. 1972'de BülentEcevit'in Genel Başkan seçilmesiyle de hem CHP hem de Ortanın Solu yeni biryöne giriyordu: Demokratik Sol.CHP, Ortanın Solu ile halkın ihtiyaçlarını öncelikli konusu haline getirdi.Sosyal içerikli yapısı ile halkla barıştı ve ortaya koyduğu Düzen DeğişikliğiProgramı ile iktidara yaklaştı. 1973 ve 1977 seçimlerinde hiç olmadığı kadariktidara yakındı. Ancak kurulan kısa süreli hükümet uygulamalarındakibaşarısızlık, siyasal istikrarsızlık, terör olayları, ekonomik krizler ve düzendeğişikliği programının uygulanamaması; toplumda Sosyal Demokrat bir kültürünkökleşmesine engel oldu ve bu dönem bir ara dönem olarak kaldı.(
Özet (Çeviri)
The term ?Left of Center? was first used by Ismet Inonu, the leader of RPP,in 1965, to define the status of his party in Turkish political structure. Afterwards,this term was regarded as the begining of social democrat movement in Turkey. Atthis point, the center of left symbolizes an ideological transformation from thetraditional structure of RPP. By using the term ?left of center?, RPP was rebuildingitself while protecting its traditions and envisioning a continuous progress in thefuture.The process of transformation, started with the definition of the term the?left of center? in 1965, advanced when the left of center team set their sovereignityon the central administrative committee of RPP. At the same time, discusses brokeout within the party. Despite this, these discusses gave shape to the term left ofcenter. The first reflections of this term was seen in the declaration of the party inthe election of 1969. After this declaration, discusses in the party turned intostruggle to gain the power. When Bülent Ecevit came to power in 1972 the term leftof center changed its direction: Democratic Left.RPP made the needs of the people their primary subject with the term of?left of center?. The party came to the edge of power with its new social reformprogramme and showed its power in the elections of 1973 and 1977. But the failuresin administrative policies, poltical instability, terror events, economic crisesprevented both applying party?s social reform programme and settling of socialdemocratic culture throughout the country.(