Tarım sektörünün finansmanında finansal kiralama uygulamaları ve faaliyet kiralamasının uygulanabilirliği üzerine bir değerlendirme
Leasing applications in financing of agricultural sector and an evaluation on applicability of operational leasing.
  1. Tez No: 189750
  2. Yazar: MUZAFFER ERALP ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKİN BARAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Faaliyet Kiralaması, Finansal Kiralama, KiralayanKararları, Kiracı Kararları, Operational Leasing, Financial Leasing, Lessor Decisions, Lessee Decisions
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Tarım Sektörünün Finansmanında Finansal Kiralama Uygulamaları ve FaaliyetKiralamasının Uygulanabilirliği Üzerine Bir DeğerlendirmeMuzaffer Eralp ERSOYDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri Enstitüsüktisat Anabilim DalıPara ve Banka ProgramıÜlkemizde yıllardır ekonomik programların dayandırıldığı nokta olan vepolitik bir araç olarak da etkinliğini kanıtlamış olan tarım sektörü çeşitlisebeplerle elindeki avantajlarını kaybetmiştir. Sermaye birikimi yapamayan veuluslararası rekabet gücünü kaybetmeye başlayan sektörün bu durumu,barındırdığı yüksek istihdam göz önüne alındığında oldukça önemli bir sosyo-ekonomik soruna işaret etmektedir.Tarım sektöründe faaliyet gösteren kişi ya da kurumlar finansmangereksinimleri karşılandıkça yatırımlarını hayata geçirebilme, makine parklarınıyenileyebilme ve bu sayede kaybettikleri avantajları tekrar geri alabilme şansınasahiptirler. Küçük ölçeklerde verimsiz üretim yapan ve bu yüzden birçokdezavantajla karşı karşıya kalan bu kesimin temel finansman kaynağı halen T.C.Ziraat Bankası'dır. Günümüzde bu kurum ve diğer bankaların dışında finansalkiralama şirketleri de sektörü fonlamaya başlamıştır.Bu tabloya gelecekte faaliyetkiralaması şirketleri de eklenecektir.Çalışma, faaliyet kiralamasının tarım sektörünün tekrar canlanmasında nasılbir rol üstlenebileceği sorusuna cevap aramaktadır. Bunun için işlemin kiracı vekiralayan açısından incelenmesine olanak tanıyan uygulamalı örnek olaylartasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Leasing Applications in Financing of Agricultural Sector and an Evaluation onApplicability of Operational Leasing.Muzaffer Eralp ERSOYDokuz Eylül UniversityInstitute of Social SciencesEconomy ChairMoney and Banking ProgramIn Turkey, agricultural sector, which has proved it?s efficiency as a politicaltool, is continued to be the spine of the economic programs from years but had lostit?s advantages because of several reasons. This situation of the sector which cannot accumulate capital and losing it?s international competitive power, figures outan extremely important socio-economic problem as considered it?s employmentvolume.People or enterprises which are busy with agricultural sector can realize theirinvestment projects or renovate their machinery park by the way retrieve theadvantages back as long as their financial needs are satisfied. The main financesource of this small-scaled and ineffective sector facing with lots of disadvantagesis still T.C. Ziraat Bankası. Nowadays, except from this bank and others, leasingcompanies have start funding the sector. Operational leasing companies will beadded into this sooner or later.The study is trying to find an answer to whether operational leasing may havea role in reviving agricultural sector or not. For this purpose, a practical examplehad been projected which allow the system is examined from lessor and lesseeaspects.