Tasavvufta sefer kavramı
Journey in tasavvuf
- Tez No: 189770
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Sefer, Seyr ü Süluk, Mürşid
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTasavvufta Sefer KavramıHayri KARACADokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüTemel slam Bilimleri Anabilim DalıTasavvufun gayesi insanı güzel ahlak sahibi yapmaktır. Bu amaca ulaşmayollarından biri de seferdir. Tasavvufta iki çeşit sefer vardır. Birincisi maddi yolculuk,ikincisi ise manevi yolculuktur. Manevi yolculuğa tasavvuf literatüründe `'seyr ü süluk''denir. Her iki yolculuğun da belli bir amacı olmalıdır. Amaçsız olarak yapılan yolculukkişiye hiçbir fayda temin etmez. Bu yolculuklarda amaç manevi olgunluğa ulaşmaktır.Gerek maddi gerekse manevi sefere çıkmadan önce bir takım hazırlıklaryapılmalıdır. Müridler sefer süresince, mürşidlerini ziyarette ve dönüş esnasındauymaları gereken edepleri vardır. Bu edepler maddi sefer içindir. Manevi seferdeuyulması gereken temel kural, mürşidin emrine uymaktır. Diğer taraftan maneviseferde bir takım bölümlerin var olduğu da görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisJourney in TasavvufHayri KARACADokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Fundamental slamic SciencesAim of sufiism is to make human being having good morality. The journey(sefer) is one of the ways to perform this aim. There are two kinds of journey in sıfiism.Spiritual journey is have be called `?seyr ü süluk?? in tradition of sufiism. Adeterminated aim must be in this two jurney. The journeys without aim aren?t of anybenefit.The aim in two journeys is to acquire spiritual perfection. Before journey andspiritual journey is must be some arrenged. In during journey and visiting andreturning some duty must be taken in to consideration on the part of guide and disciple.This dut yare necessary for journey but commond of quide is necessary in spiritualjourney. There are some kind of spiritual journey.Key World: 1) Journey, 2)Spiritual Journey, 3)Guide