Müzik eğitiminde aktif öğrenme tekniklerine dayalı ders programlarının ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin müzik öğretimi, derse yönelik görüşleri ve tutumları üzerindeki etkileri
The effects of curriculums which are based on active learning techniques in musical education on the music teaching of sixth-class pupils in primary education, on their views and attitude toward the lesson
- Tez No: 189800
- Danışmanlar: PROF. MEMDUH ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Aktif Öğrenme Teknikleri, Aktif Öğrenme Tekniklerine Dayalı Müzik Öğretimi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Bu araştırma, Aktif öğrenme tekniklerine dayalı müzik öğretiminin, müzikbilgilerinin öğrenilmesi, müziksel işitme becerileri ile müzik dersine ilişkin olumlututum ve görüşlerin gelişmesi üzerindeki etkilerini, geleneksel yaklaşıma dayalımüzik öğretimi ile karşılaştırmalı olarak incelemek amacı ile gerçekleştirilmiştir.Araştırma, lköğretim 6. sınıf öğrencilerinden oluşan iki grup üzerindeyapılmıştır. Gruplardan birinde Aktif öğrenme tekniklerine dayalı müzik öğretimi,diğerinde ise geleneksel yaklaşıma dayalı müzik öğretimi uygulanmıştır.Araştırma verileri, deney öncesi ve deney sonrasında uygulanan test, ölçek vedeney sonrasında uygulanan görüşmeler ile toplanmıştır.Araştırmanın başlıca sonuçları şunlardır:1. Aktif öğrenme tekniklerine dayalı müzik öğretimi, gelenekselyaklaşıma dayalı müzik öğretimine göre müzik bilgilerinin öğrenilmesi açısındandaha etkilidir.2. Aktif öğrenme tekniklerine dayalı müzik öğretimi, gelenekselyaklaşıma dayalı müzik öğretimine göre müziksel işitme becerilerinin gelişmesiaçısından daha etkilidir.3. Müzik dersine ilişkin olumlu tutumların gelişmesi açısından hemAktif öğrenme tekniklerine dayalı müzik öğretiminin hem de geleneksel yaklaşımadayalı müzik öğretiminin anlamlı farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Ancak,grupların tutum puan ortalamaları incelendiğinde, Aktif öğrenme tekniklerine dayalımüzik öğretiminin, geleneksel yaklaşıma dayalı müzik öğretimine göre müzikdersine ilişkin olumlu tutumların gelişmesinde daha etkili olduğu saptanmıştır.4. Aktif öğrenme tekniklerine dayalı müzik öğretimi, öğrencilerin müzikdersine olan ilgilerini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was made in order to investigate the effects of music teachingbased on Active learning techniques on learning of musical knowledge, musicalhearing skills, on the improvement of positive attitude and views regarding the musiccourses in comparison with music teaching based on traditional approach.The research was made on two groups which consisted of the sixth classpupils of primary education. In one of the groups music teaching based on Activelearning techniques was implemented while in the other group music teaching basedon traditional approach was applied.Data from the research was collected through the test before and after theexperiment , the scale and the interviews made after the experiment.The main results of the research are as follows:1. Music teaching based on Active learning techniques are moreeffective than music teaching based on traditional approach in terms of learningmusical knowledge.2. Music teaching based on Active learning techniques are moreeffective than music teaching based on traditional approach in terms of improvementof musical hearing skills.3. It was found that, with regard to the improvement of positive attitudetoward music courses, both music teaching based on Active learning techniques andmusic teaching based on traditional approach had considerable differences. However,when the averages of attitude points were examined, it was discovered that musicteaching based on Active learning techniques was more effective than music teachingbased on traditional approach in the improvement of positive attitude towards musiccourses.4. Music teaching based on Active learning techniques increasesstudents? interest in music courses.