Fiziksel dağıtım işlemlerinde lojistik tasarım ve optimizasyon
Logistics planning and optimization in physical distribution processes
- Tez No: 189899
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NEJAT BİLGİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dağıtım, Fiziksel Dağıtım, Lojistik, Dağıtım Maliyetleri, Dağıtım Kanalları, Distribution, Physical Distribution, Logistics, Distribution Costs, Distribution Channels
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Hızla değişen teknoloji, küreselleşen dünya ve pazarlar, tüketici istek vegereksinmelerinin her geçen gün farklılaşması rekabet koşullarının da artmasına vefarklılaşmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda işletmeler pazarda verdiklerihizmet kalitesi ile farklılık göstermektedirler. Gelişen teknoloji sonucu ürün içerik,kalite ve fonksiyonlarında büyük benzerlikler söz konusudur. Bu anlamda hedefmüşterilerine en fazla ulaşan en iyi servis hizmetini veren firmalar fark yaratarakdiğerlerinden ayrışmaktadır.Fiziksel dağıtım işlemleri de bahsi geçen değişim ve gelişmelere bağlı olarakmevcut rekabet koşullarında uymak ve değişmek zorunda kalmıştır. Fiziksel dağıtım,firmalar için iki farklı konuda önem teşkil eder. Birincisi sistemli olarakyapılandırılan bir fiziksel dağıtım sistemi müşteri memnuniyetine büyük katkı sağlar,bunun sonucu elde edilen satış artışı firma cirolarından da artış yaratır. kincisi isefiziksel dağıtım işlemlerinin firma giderleri içerisinde, özellikle ürün maliyetinde,büyük pay alması bu çalışmaları sistemli ve planlı bir şekilde yürütmeyi gerektirir.Fiziksel dağıtım sürecinin optimize edilmesi sonucu sağlanan en küçük maliyettasarrufu karlılıkta büyük artışlara neden olur.Bu anlamda Fiziksel Dağıtım tasarlanması kontrolü veşlemleriningeliştirilmesi firmaların varlığı için hayati öneme sahiptir. Son yılların en çok gelişensektörünün ?Lojistik Sektörü? olması bu konunun ne derece önemli olduğunukanıtlamaktadır. Çalışmamızda Dağıtım, Fiziksel Dağıtım ve Lojistik kavramlarıincelenerek süreçlerin tasarlanması ve optimizasyonu sonucu sağlanan faydalarincelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Quickly changing technology, globalized world and markets, the needs andthe chose of consumers which differ day by day, result in the competitivenessincrease and change. Therefore, the companies show their specialty by the qualityof service they present to their customers. As a result of the developing technology,there appear important similarities in content, quality and function of the products.Within this framework, the companies which reach the targeted customer best andpresent the best service, differ from others.Physical distribution processes have to adapt themselves to the currentcompetitiveness structure as a result of mentioned changes and developments.Physical distribution has an importance for companies through two differentsubjects. Firstly, a physical distribution process which is constructed systemically,make significant contribution to the customer satisfaction. Resulting increase inselling also creates rise in company revenues. Secondly, the great share of thephysical distribution process in company expenditures, especially product costs,necessitates doing these works by planning. Even a little saving from costsresulting from the optimization of the physical distribution process, bring aboutgreat increase in profitableness.Within this framework, the planning, controlling and the development of thephysical distribution processes has a crucial importance for the being ofcompanies. This is proved by the fact that ?the sector of logistics? is the mostdeveloping sector of the recent years. In these work; the concepts of distribution,physical distribution and the logistics are examined and the resulting utility of theoptimization and envision of the mentioned processes are researched.