Kamu bankalarının özelleştirilmesi uygulamaları ve Türkiye örneği
The privatization of public banks and an example of Turkey
- Tez No: 189909
- Danışmanlar: PROF.DR. COŞKUN CAN AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Privatization, Public Banks, Performance Analysis, Privatization of Public Banks, Restructuring of Public Banks
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
1929 Dünya Ekonomik Buhranı'na kadar devletin görevinin iç ve dışgüvenliği ve ülkede adaleti sağlamak olduğu görüşü hâkimken, bu krizinyarattığı koşullar ve daha sonra 1945'de 2. Dünya Savaşı'nın ardından özellikleAvrupa ülkelerinde ekonomilerin yeniden yapılanması ile devletleştirme ya dadevletin sınai ve ticari girişimlere öncülük etme politikaları, kamunun ekonomiiçindeki payını artırmıştır. İktisadi devletçilik stratejisi ülkemizin bankacılıksistemini de önemli ölçüde etkilemiş ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında birçokkamu bankası kurulmuştur.Ancak 1990'lı yıllara gelindiğinde tüm dünyada, bankacılık sektöründekamu payının gerekliliği tartışılmaya başlamıştır. Pek çok ülkede yaşanandeneyimler kamu bankalarının planlandığı şekilde ekonomik kalkınmayısağlamaktan uzak olduğunu ve tersine rekabeti engellediği, büyümeyiyavaşlattığı ve verimliliği azalttığını göstermiştir. Kamu bankaları, gereksizistihdam, deneyimsiz yönetim, operasyonel yetersizlik ve gelişmemiş riskyönetimi gibi nedenlerle yeterli performansı gösterememişlerdir.Bu itibarla, 2000 yılında Türkiye'de öncelikle kamu bankalarınınyeniden yapılandırma çalışmaları başlatılmıştır. T.Emlak Bankası A.Ş. `nınmevduatı ve bilançosu T.C. Ziraat Bankası'na devredilmiş; T.C.Ziraat Bankasıise T.Halk Bankası A.Ş. ile birlikte operasyonel ve organizasyonel olarakyeniden yapılandırılmıştır. Diğer bir kamu bankası olan T. Vakıflar BankasıT.A.O.'nun ise Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait %25,18 oranında hissesi halkaarz edilmiştir. Tüm bu gelişmelerin ardından, T.Halk Bankası A.Ş.'nin bloksatış yöntemiyle özelleştirilmesi gündemdedir.Anahtar Kelimeler : 1)Özelleştirme, 2)Kamu Bankaları, 3)Performans Analizi4)Kamu Bankalarının Özelleştirilmesi, 5) Yeniden Yapılandırma
Özet (Çeviri)
The major economies had supported the role of government for onlynational security, defence and justice system till the global recession led by 1929Black Monday of States. Due to the critical results of this crisis and thestructural changes in European economic systems followed by the World WarII, the importance of government enterprises? role in industrial and commercialenterprises has been dramatically increased. These vital changes in the majoreconomies in Europe have also affected Turkish Banking System and majorgovernment banks were founded during the first years of the proclamation ofRepublic of Turkey.In 1990?s, the major economies have gradually commenced to discuss theimportance of government?s active role in banking sector. In the majoreconomies, it has been experienced that the government?s role is not efficient tosupport economical growth. Furthermore, the government?s involvement hasnot only negatively affected economic growth but it also created an economicalsystem without any competition and lack of productivity. Government bankshave been underperformed due to the inefficient recruiting policies,inexperienced executive management, lack of operational capabilities andincapable risk management systems.In 2000, the restructuring process of the state-owned banks started in thesystem. Hence, all assets and liabilities of T.Emlak Bankası have been mergedinto to Ziraat Bank, the largest state-owned bank; Ziraat Bank and Halk Bankhave been organizationally and operationally restructured; Vakiflar Bank?swent for IPO for its shares of 25,18%. The block sale of T. Halk Bank A.S. isrecently in the agenda of the Turkish government.