Değişen yeni ilköğretim programının öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
Analysing the new modificied primary education in the teachers point views
- Tez No: 190038
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Skill, Modification, Education, Structuralism, Direction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma, Türkiye de uygulanmakta olan yeni ilköğretim programıhakkındaki öğretmen görüşlerini belirlemeye yönelik betimsel bir araştırmadır.Çalışmada araştırmanın evrenini Bitlis ili Tatvan ilçesi oluşturmaktadır. Evrendenhareketle araştırmanın örneklemine 400 kişi belirlenmiştir. Öğretmen görüşlerininbelirlenmesi için ?öğretmen görüşleri belirleme anketi? uygulanmıştır. Anket sayısı 400olup, anketin geri dönüşümü 300 kişiden ibarettir. Anketten elde edilen veriler klusteranalizi, aritmetik ortalama, frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır.Araştırmada eğitimde değişim yönetimi temel alınarak söz konusuilköğretim programı ile eğitimde meydana gelen değişime karşı öğretmenlerin yeniilköğretim programına ilişkin olumlu ya da olumsuz tepkilerinin belirlenmesi,programın başarı ile uygulanması açısından önemlidir. Eğitimde değişim yönetimininbirincil öğesi ve uygulayıcısı olan öğretmen görüşlerinin belirlenmesi önemlidir. Buaraştırma ile öğretmenlerin eğitimde değişim yönetimine karşı olumlu ya da olumsuzgörüşleri göz önüne alınarak yeni ilköğretim programının yeniden değerlendirilmesiimkanı sağlamaktadır.Yapılan anket uygulaması sonucunda elde edilen verilere göre yeniilköğretim programı ile eğitimde değişime karşı öğretmenlerin olumlu görüş beyanettikleri ortaya çıkmıştır.Anahtar Kelimeler : Beceri, Değişim, Eğitim, Yapılandırmacılık, Yönetim
Özet (Çeviri)
The study is a descript¹ve one tending to determine the teachers' point ofviews over“the new primary schooling programme”, carried out in Turkey. It was madein Tatvan, a county of Bitlis. About 400 participants were chosen as the sample group ofthe study.“A survey over the teachers' point of views”was carried out in an effort todetermine the teachers' sights. 400 copies of the survey were distributed but only 300copies were evaluated. In analyzing the data; the Cluster Analysis, arithmetic mean,frequency and percentage rates were measured.In the study, based on the“direction of the modification”, determining thepositive or negative reactions of teachers for“the new primary schooling programme”over the new changes seen in the education is of great importance in terms of thesuccessfully application of the programme. Determining the teachers' point of views,which are both the primary element of“direction of the modification”and its operator,is of importance. With the study, by taking into account the teachers' positive ornegative point of views over“the direction of the modification”an opportunity wasprovided to reevaluate“the new primary schooling programme”.According to the data, as a result; the teachers expressed positive point ofviews over the changes seen in the educations through“the new primary schoolingprogramme”.