Doğrudan pazarlama yönelimlerinden çok katlı pazarlama
Multi level marketing from direct marketing principles
- Tez No: 190039
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET TİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Direct Marketing, Multi level marketing, Database Marketing, PyramidOrganization, Personal Selling
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Teknolojideki önemli gelişmeler, yoğunlaşan iş hayatı, çalışan kadın sayısındakiartış, büyük şehirlerde yaşanan trafik ve park sorunu ve tüketicilerin artık mal ve hizmet içinödenen ücretle birlikte harcanan zaman ve çekilen sıkıntıyı da gider olarak görmeyebaşlaması, pazarlamacıları alışveriş yapmayı kolaylaştıracak ve aynı zamanda pazarlamamaliyetlerini de azaltıcı yeni yöntemler bulmaya zorlamıştır.Tüketicilere büyük kolaylık sağlayan, kendisine özgü kuralları ve üstün özellikleriolan doğrudan pazarlama, ürün ve hizmetlerin pazarlanmasında kullanılan çağdaş birpazarlama yöntemidir.Doğrudan pazarlamanın en etkin yöntemlerinden biri olan Çok Katlı Pazarlamasistemi günümüzde gelişmiş ülkelerde geniş bir uygulama alanına sahiptir. Son yıllardaözellikle 1990'lardan bu yana ülkemizde de hızla gelişme gösterdiği gözlenmiştir. Ülkemizin,nüfus, kentleşme, işsizlik ,gelir düzeyi, part time iş olanakları, dağıtım altyapısı, iletişimolanakları, bankacılık sistemi gibi alt yapısal etkenleri bu sistemin ülkemizde hızla büyüyüpgelişmesinde önemli rol oynamıştır.Çok katlı pazarlama, doğrudan satış sisteminin bir yöntemidir. Bu yöntemde,ürünü tüketiciye ulaştıran dağıtıcılar bağımsız birer girişimcidir. Bu dağıtıcılar başkadağıtıcıların da bu işi yapmalarını sağlayarak ekiplerini büyütürler. Her dağıtıcı, bu yöntemlekazancını çok büyük rakamlara ulaştırma şansına sahiptir. Çünkü, toplam satış üzerinden hakkazandıkları iskonto niceliği ekip büyüdükçe artar. Her satıcı ayrıca yaptığı satıştan da kazançelde etmektedir.Çok katlı pazarlama modelinin ardında iki temel kavram vardır: ?Tavsiye(referral)? ve ?tortusal kazanç (residual income)?. Bu organizasyonda, hizmetleri (ürünleri)kullanan ve bu hizmetleri(ürünleri) başkalarına da öneren kişiler, ?sistematik? ve ?sürekli?bir biçimde ödüllendirilir. Ek olarak, bu kişilerin sisteme dahil ettikleri yeni üyelerin, ürünleribaşkalarına da önermeleri halinde o insanlar bir kere daha ödüllendirilir.Anahtar Kelimeler : Doğrudan pazarlama, Çok katlı pazarlama, Veri tabanlı pazarlama,Piramit organizasyonlar, Kişisel satış.
Özet (Çeviri)
The important developments in techonology, busy work life, the increase in thenumber of businesswoman, the traffic and the parking problem in big cities and theconsumers thoughts that the stres and the time are both expenses in addition to cost paid forproduct and the service forced the marketing experts tı find new methods for makingshopping easier and at the same time decreasing the marketing costs.Direct marketing is a contemporary marketing method used in marketing theproducts and services that has its own rules and specialities and it makes shopping easier forconsumers.One of the most effective methods of direct marketing is Multi Level Marketingand this method has a wide applying area in developed countries. Recently, especially since1990, this method has also started to improve in our country. The population, unemployment,urbanization, income level, part time job oportinities, means of communication , infrastructureand the banking system in our country has a big role in improvement of Multi LevelMarketing.At this system, the distrubuitors who deliver products to consumers areindependent entrepreneurs. These distributors make other distributors do the same job and sothey enlarge their systems. Each distributors has chance to make big incomes this way.Because, the discount that they got from total sale increases as the team becomes larger. Also,each distributors earns from the sales.There are two main themes in the model of Multi Level Marketing. Referral andthe residual income. In this organization, the people who use these products and the peoplewho advice the products to the others are awarded ?systematically? and ?continiously?. Inaddition, if the new members who are included in the system advice the products to theothers, the people are awarded again.