Mecmu'a-i Kasa'id ve Gazeliyyat (Mecmu'a-i Devavin) (Halet Efendi Mülhakı, Süleymaniye ktp. no:245) (inceleme-metin-tıpkı basım)
The Keriodical of Kasidas and Ghazals (the periodical of divans)(Halet Efendi's Appendix, Süleymaniye library No:245)
- Tez No: 190200
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZİYA AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, Divanlar Mecmuası, Kaside ve Gazel, Periyodical, Periyodical of Divans, Kasida and Ghazal
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 821
Özet
Klâsik Türk Edebiyatı kaynak bakımından dünyanın en zengin edebiyatlarından biridir.Mecmualar, bu edebiyatın kristal damlacıklarıdır. Mecmuaların her biri eğitimli ve meraklıinsanların elinden geçmiş, malzemeleri itina ile seçilmiştir. Bu tür kaynaklarda konusınırlaması olmamakla birlikte üzerinde çalıştığımız bu mecmuada beş şairin divanlarındakigazel ve kasidelere yer verilmiştir. Mecmua bu haliyle bir ?divanlar mecmuası?dır.Mecmuanın yazarı ve yazıldığı tarih tam olarak bilinmemektedir. Bu eserde kaside vegazellerin dışında, düzyazı örnekleri, dinû bilgiler, ilaç tarifleri, tarihler, arz-ı haller, remillerve faydalı birçok kayıt bulunmaktadır. Bu çalışmamızda mecmua dil, şekil ve içerikbakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Classic Turkish Literature is one of the richest literatures in the world. İn terms of sourceperiyodicals are the crystal droplets of these literarture. Each of these periyodical are editedby educated and inquisitive people and the material in it is carefully choosen there are nolimitations. On this kind of sources, and the ghazals and kasidas in the divans of five poet aregiven places two in the periyodical we studied with this form of it is, the periyodical is aperiyodical of divans. The writer and the date that the periyodical was printed is not knownexactly. Apart from the ghazal and kasidas in this work are models of prose, religions,knowledge, medicine this criptions dates, petitions fourture telling and lots of other usefulsource. İn this study this periyodical was scrutinized in terms of language form and content.