İlköğretim 1-3. sınıf öğrencilerine konvansiyonel zaman kavramlarının öğretilmesine yönelik öğretmen görüşleri
Teacher opinions about teaching conventional time concepts to 1-3 grade primary school students
- Tez No: 190214
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET CANBULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konvansiyonel Zaman Kavramları, ÖğretmenGörüşleri, Zaman Kavramlarının Öğretimi, Kavram, Kavram Öğrenme, BilişselGelişim, Conventional Time Concepts, Teacher Opinions, Teaching TimeConcepts, Concept, Learning Concept, Cognitive Development
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çocukların kendilerini hayata adapte etmeleri, yaşantılarını düzenleyipplanlayabilmeleri ve sorumluluk bilinci gibi özelliklerin gelişmesi açısından zamankavramları çocukların hayatında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle çocuklarınözellikle okul yıllarının başında bu kavramları iyi algılayıp öğrenmeleri gelecekyaşantıları açısından gerekli olmaktadır.Konvansiyonel zaman, zamanın düzenlenmiş bir sunumudur. Diğer bir ifadeile konvansiyonel zaman, zamanla ilgili döngüleri ve sıraları göstermek için bir grupinsan tarafından kullanılan kültürel bir üretim, semboller ve semboller sistemidir(Friedman, 1978). Konvansiyonel zaman sistemi, bizim saniyelerimizi, saatlerimizi,günlerimizi, haftalarımızı, aylarımızı, yıllarımızı, mevsimlerimizi düzenleyenolayların bir yapısı ve sırasıdır.Bu çalışmanın amacı ilköğretim 1-3. sınıf öğrencilerine konvansiyonelzaman kavramlarının öğretilmesine yönelik öğretmen görüşlerini belirlemek ve i)cinsiyet açısından öğretmenlerin konvansiyonel zaman kavramlarının öğretilmesikonusundaki görüşlerini tespit etmek, ii) farklı mesleki kıdeme sahip öğretmenlerinkonvansiyonel zaman kavramlarının öğretilmesi konusundaki görüşlerini incelemekve iii) farklı öğrenim durumuna sahip öğretmenlerin konvansiyonel zamankavramlarının öğretilmesi konusundaki görüşlerini ortaya çıkarmaktır.Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel analiz tekniğikullanılmıştır. Çalışmanın evrenini 2005-2006 eğitim öğretim yılı içerisindeAnkara'nın Haymana ve Keçiören ilçesine bağlı tüm ilköğretim okulları (N=137)oluşturmaktadır. Bu evren içerisinden çalışmanın örneklemini ise Haymanailçesinden seçilen okullar (N=15) ile, Keçiören ilçesinden seçilen okullar (N=17)oluşturmaktadır. Belirlenen bu okullardaki (N=32) tüm ilkokul öğretmenleri (N=103)çalışmaya katılımcı olarak dahil edilmişlerdir. Öğretmenlere araştırmacı tarafındanhazırlanan açık uçlu sorulardan oluşan bir anket verilerek veriler toplanmıştır. Aynızamanda bu öğretmenler içerisinden ise 9 öğretmenle de görüşme yapılmıştır.Sonuç olarak, öğretmenler özellikle saatlerin ve ayların öğretilmesindezorlandıklarını, sosyal yaşantının ve aile içi iletişimin bu kavramların kazanılmasındaetkili olduğunu ve öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri gibi özelliklerin dikkatealınması gerektiği şeklinde görüşlerde bulunmuşlardır. Literatür çerçevesinde eldeedilen bulgular değerlendirilmiş ve konvansiyonel zaman kavramlarınınöğretilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Concept of time covers an important role in the lives of children regardingto the development of traits such as planning and organization of their experiences,awareness of responsibility and adapting themselves to life. Therefore, it is anecessity for children to learn these concepts especially at the beginning of schoollife.Conventional time is an organized presentation of time concept. In otherwords, conventional time is a system of symbols and a cultural production used by agroup of people to indicate circles and orders related to time (Friedman, 1978).Conventional time is a structure and order organizing our seconds, minutes, hours,days, weeks, months, years and seasons.The aim of this study is to determine teacher opinions about teachingconventional time concepts to 1-3 grade primary school students and i) determineteacher opinions teaching conventional time concepts in terms of sex ii) examineopinions of teachers having different length of service iii) determine opinions ofteachers having different professional backgrounds.In this study, descriptive analysis technique was used. The source of thestudy was composed of all primary schools (N=137) of Haymana (N=15) andKeçiören (N=17) districts of Ankara in 2005-2006 educational years. All the primaryschool teachers (N=103) working in determined schools (N=32) took part in thisstudy as participants. Teachers were given a questionnaire consisting of open-endedquestions. Besides, 9 of these teachers were interviewed by the researcher.As a result, teachers were expressed that have difficulty teaching hours andmonths, communication with parent and social life effect to learn these concepts andneed to consider features as readiness. findings reached in the frame of literature andteacher opinions were evaluated and suggestions were made concerning teachingconventional time concepts.