İlköğretim I. kademede çalışan öğretmenlerin görev yerlerindeki değişikliklerin ilköğretim amaçlarını gerçekleştirilmesini etkileme durumu (Bitlis ili örneği)
The effect of changing primary education - 1.grade teachers' working places on realizing primary education goals
- Tez No: 190215
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HİKMET BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okulu, Etkililik, Başarı, Yönetim, OkulMüdürü, Öğretmen, Amaç, Primary school, Efficiency, Success, Administration, School manager, Teacher, Goal
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırmanın amacı, Bitlis ilinde İlköğretim I. kademede çalışanöğretmenlerin görev yerlerindeki değişikliklerin ilköğretim amaçlarınıngerçekleştirilmesini ne derece etkilediğini saptamak, analiz edip yorumlamak ve gerekliönerilerde bulunmaktır.Bu amaçları gerçekleştirebilmek için aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır.Öğretmenlerin görev yerlerindeki değişikliklerin ?İlköğretim amaçlarınıngerçekleştirilmesini ne derece etkilediğine? ilişkin;a) İlköğretim okulunda çalışan öğretmenlerin görüşleri nelerdir?b) İlköğretim okulunda çalışan yöneticilerin görüşleri nelerdir?Araştırmada kullanılan veriler, özel olarak geliştirilen ?Öğretmenlerin GörevYerlerinin Sıkça Değiştirilmesinin İlköğretim Okulu Amaçlarının GerçekleştirilmesineEtkisine İlişkin? anket formunun 65 ilköğretim okulunda görevli 75 okul yöneticisine ve311 ilköğretim okulu öğretmenine uygulanması sonucu elde edilmiştir.Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.1. Ankete katılan deneklerin, %19,43'ü okul yöneticisi, %80,56'sı birinci veikinci kademe öğretmenidir. Mesleki kıdemi 1-5 yıl olanlar grubun%69,7'sini oluşturmaktadır. Deneklerin %33,16'sı kadın, %56,6'sı erkektir.Araştırmaya katılanların %40,1'inin görev yaptıkları okullardaki hizmetsüreleri 1yıldan azdır. Araştırmaya katılan öğretmen ve yöneticilerin, %22,8'iil merkezinde, %59,1'i ilçe merkezinde ve %18,1'i belde de çalışmaktadır.2. Araştırmaya katılan denekler, ?İlköğretim I. kademede çalışan öğretmenleringörev yerlerindeki değişikliklerin ilköğretim amaçlarınıngerçekleştirilmesine? ilişkin anket formunda yer alan maddelere genellikleolumsuz etki ettiği yönünde görüş bildirmişlerdir.3. Öğretmenlerin ve yöneticilerin görüşleri arasında görüş farklılığı yokdenecek kadar azdır. Öğretmen ve yönetici görüşleri yüzde olarakkarşılaştırıldığında aynı yönde görüş bildirdikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to determine, analyze and comment to whatextend does the change of Primary Education - 1st grade teachers? working places affectRealizing Primary Education Goals, and to make proper suggestions.In order to achieve these (objectives), answers to the following questions havebeen investigated:Regarding to what extend change of working places ?affect Realizing PrimaryEducation Goals?;a) What are the opinions of primary education (school) teachers?b) What are the opinions of primary education administrators?The data used in research are provided by applying a questionnaire, ?The Effect ofFrequently Changing Teachers? working places on Realizing Primary Education Goals?,on 75 administrators and 311 teachers of totally 65 primary schools.The results of the research are as follows:1. 19.43% of the participants are school administrators and 80.56% are first gradeand second grade teachers. Ones that professional seniority from 1 to 5 yearsconstitute 69.7% of the group. 33.16% of the participants are female and 56.6%are male. 40.1% have been in their working place for less than a year. 22.8 % ofthe whole participants work at city (center)s, 59.1% at towns and 18.1% atprovinces.2. The attendants, in generally argued that ?Changing Primary Education - 1stgrade teachers? working places? has negative effects on realizing primaryeducation goals.3. The opinions of teachers and administrators slightly differ. When the percentagesof , teachers? and administrators? opinions are compared, they come out to becorrespondent.