Alternatif turizm çeşitleri ve Kızılcahamam termal turizmi örneği
Alternative tourism types and sample of Kızılcahamam thermal tourism
- Tez No: 190226
- Danışmanlar: PROF.DR. KAPTAN KAPTANGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Turizm, Termal turizm, Beklenti, Kızılcahamam, Alternative Tourism, Thermal Tourism, Expectation, Kızılcahamam
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırmanın amacı; alternatif turizm çeşitlerinin incelenmesi ve buna bağlıolarak Kızılcahamam'da faaliyet gösteren termal turizm işletmelerinde çalışanlar ile buişletmeleri tercih eden müşterilerin, ?hijyen?, ?fiyat? ve ?hizmet kalitesi? boyutlarındakibeklentilerinin karşılaştırılmasıdır. Ayrıca araştırma kapsamında çalışanların, çalıştıklarıişletmelerin özellikleri ve işletmedeki görevleri; müşterilerin ise demografik özelliklerigöz önüne alınarak, ?hijyen?, ?fiyat? ve ?hizmet kalitesi? boyutlarına yaklaşımlarıaçısından kendi aralarında farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir.Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışanlarave müşterilere uygulanmak üzere iki ayrı anket formu düzenlenmiştir. Araştırmayakatılan termal turizm işletmelerinde çalışan üst ve orta düzey yöneticiler ile ekipelemanlarına toplam 115 anket formu dağıtılmış, geri dönen anketlerden 96 (%83,4)tanesi değerlendirmeye alınmıştır. Bu işletmeleri tercih eden müşterilere ise toplam 150anket formu dağıtılmış ve geri dönen anketlerden 122 (%81,3) tanesi değerlendirmeyealınmıştır. Toplanan veriler SPSS 10,00 for Windows programında frequencies,independent Samples t-test ve one-way Anova yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda, Kızılcahamam'daki termal turizm işletmelerindeçalışanların, bu işletmeleri tercih eden müşterilere oranla ?hijyen?, ?fiyat? ve ?hizmetkalitesi? boyutlarına genel anlamda daha olumlu bir bakış açısıyla yaklaştıkları tespitedilmiştir. Ayrıca grupların kendi içlerindeki farklılıklar incelendiğinde ise, çalışanların?hijyen?, ?fiyat? ve ?hizmet kalitesi? boyutlarında, müşterilerin ise ?fiyat? boyutundaanlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the alternative tourism types and relatedto this, to compare the expectations on ?hygiene?, ?price? and ?service quality?dimensions of employees, working in thermal tourism establishments operating inKızılcahamam, and customers who prefer these establishments. In addition, within thisresearch taking into account customers? demographical characteristics and employees?duties and their establishments? characteristics, it has been examined if their approachesto dimensions of ?hygiene?, ?price? and ?service quality? differ from each others.In this research, questionnaire method is used as the technique to collect the data.Two separate questionnaire forms are designed to apply to customers and employees.115 questionnaires were distributed to the employees, working as upper level, middlelevel and team member in thermal tourism establishments participating in research. Ofreturned questionnaires, 96 (%83,4) were taken into analysis. Also, totally 150questionnaires were dispensed to customers who prefer these establishments, and ofreturned questionnaires, 122 (%81,3) were taken into analysis. Collected data wasanalyzed by frequencies, independent samples t-test and one-way Anova through SPSS10.00 for Windows Programme.As a result of this research, it was established that employees, working in thermaltourism establishments in Kızılcahamam have generally more positive point of view on?hygiene?, ?price? and ?service quality? dimensions than customers who prefer theseestablishments. Also, when differences within groups are examined, it was determinedthat there is significant differences on customers? ?price? dimension and employees??hygiene? and ?service quality? dimensions.