Dokuzuncu Kalkınma Planı Sağlık Sektörü hedeflerinin Ankara'daki hastane yöneticilerince irdelenmesi
An examination of health sector goals stated in the Ninth Development Plan by hospital administrators work in Ankara
  1. Tez No: 190812
  2. Yazar: YUNUS SERDAR DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, İşletme, Health Education, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: sağlık hizmetleri planlaması, kalkınma planları, hastane yöneticileri, health services planning, development plans, hospitalmanagers
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Sağlık ve kalkınma arasında döngüsel bir ilişki söz konusudur.Ekonomik kalkınmayla birlikte sağlık sektörüne daha fazla kaynak ayrılarakdaha iyi sağlık düzeyine ulaşmak ve sağlıklı insanlardan oluşan bir toplumdada daha çok üretim ve böylece daha yüksek kalkınma düzeyini yakalamakmümkündür.Bu çalışma ile Dokuzuncu Kalkınma Planında tanımlanan Türk SağlıkSistemi temel amaç ve politikalarına ulaşmak için öncelikle ele alınmasıgereken hususlar ve bunlara ait tedbirlerin gerçekleştirilebilirliği konusundaAnkara'da görev yapan hastane yöneticilerinin görüşlerini tespit etmekhedeflenmiştir. Araştırmaya Ankara'da görev yapan tüm hastane yöneticileridahil edilmiş ve anket uygulaması 576 kişiye ulaştırılmış ve bunlardan 424tanesi geri dönmüştür. Anketin uygulamasından elde edilen verilerbilgisayara aktarılmış ve araştırma hipotezlerini test etmek için bağımsızgruplarda iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi (t testi) ve KruskalWallis Varyans Analizi uygulanmıştır.Araştırmada yöneticilerin Dokuzuncu Kalkınma Planında belirtilenöncelikler ve tedbirlere ilişkin verdikleri önem dereceleri; yöneticilerinyönetsel pozisyonuna ve hastanelerin faaliyet türüne farklılık gösterdiğisonucuna ulaşılmıştır. Çalışma sağlık sektöründe önemli bir rol üstlenenyöneticilerin görüşlerinin planlama sürecine dahil edilmesi yönünde önerilerile sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
There is a cyclic relationship between health and economicdevelopment. Since economic development results in assigning moreresources to health sector, it is possible to achieve higher health level.Furthermore in communities constituted of healthy people it is feasible toproduce more and thus achieve higher development level.The aim of the study is to determine the views of hospital managerswho work in the metropolitan area of Ankara about realizebility of issues thatshould be given priority to basic goals and politics of Turkish health systemdefined in the 9th Development Plan and its precaution. The study covers allhospital managers who work in the metropolitan area of Ankara andapplication questionnaire was communicated to 576 persons and 424 ofthem turn backed. The data obtained from application of questionnaire wastransferred to computer, and to test of research hypothesis it is appliedindependent samples t- test and Kruskal Wallis Variance Analysis.In the study it was founded that there are statistically significantdifferences in importance level given by managers about priorities andprecautions identified in the 9th Development Plan in terms of managerialposition and activity type of hospital where managers work. The study wasconcluded by recommendations related that the opinions of managers who playan important role in health sector should be included in the developmentprocess.