Evde sağlık bakım hizmetlerinin Türkiye'de uygulanabilirliğine ilişkin hekimlerin görüşleri ve kardiyoloji hastaları için hastane destekli evde bakım hizmetleri model önerisi
Physicians concerns about applicability of home health care in Turkey and hospital based home health care model for cardiac patients
  1. Tez No: 190820
  2. Yazar: HÜSEYİN KARABAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Evde sağlık bakımı, hastane temelli evde sağlıkhizmetleri, kardiyoloji hastaları, home health care, hospital based home care, cardiac patients
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Evde sağlık bakımı geleneksel yataklı tedavi hizmetleri için düşük maliyetli biralternatiftir ve özellikle sağlık hizmetleri için finansal kaynakların kıt olduğugelişmekte olan ülkeler için cazip bir alternatiftir. Evde bakım hizmetlerininTürkiye'de uygulanabilirliği konusunda hekimlerin görüşlerini almak için,büyük bir devlet hastanesinde çalışan 254 hekim üzerinde bir araştırmayürütülmüştür. Çalışmanın sonuçları katılımcıların %35,4'ünün, genel olarakevde sağlık bakımının Türkiye için uygun olmadığını düşündüğünügöstermektedir.çalışmanın sonuçları, evde sağlık bakımının ekonomik olarakcazip görüldüğünü ve Türkiye'de ve diğer benzer ülkelerde gelecektegelişmesi beklenen tıbbi alanlardan biri olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Home health care is a low-cost alternative to traditional inpatient care and anappealing alternative for developing countries such as Turkey, wherefinancial resources for health care are particularly scarce. To gain insight intothe concerns of physicians regarding this possibility, a survey wasadministered to 254 physicians sampled at a large state hospital in capital ofTurkey. The results of the study indicate that 35,4% of the participants thinkthat home health care in general is not appropriate for Turkey. The results ofthe study suggest that home health care is seen as an economicallyappealing but somewhat medically controversial area that nonetheless showspromise for future development in Turkey and other similarly developingcountries.